Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2008

Ινδονησία: Τουλάχιστον δύο νεκροί και 37 τραυματίες από τα 7,5 Ρίχτερ


Τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, 37 τραυματίστηκαν και εκατοντάδες σπίτια κατέρρευσαν από το σεισμό 7,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε νωρίς την Δευτέρα (τοπική ώρα) στην επαρχία του βόρειου Σουλαουέσι, δήλωσε αξιωματούχος.

Ο Ρούσταμ Πακάγια, επικεφαλής του κέντρου αντιμετώπισης κρίσεων του υπουργείου Υγείας, δήλωσε πως κατά τις πρώτες πληροφορίες δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ένας 54χρονος στην περιοχή Γκοροντάλο εξ αιτίας της κατάρρευσης ενός κτιρίου κι ένας δεύτερος στην Μπουόλ. Πάνω από 700 σπίτια υπέστησαν μεγάλες ζημιές στην Μπουόλ, πρόσθεσε ο Πακάγια, προσθέτοντας πως υπάρχουν αναφορές περί σχολείων και σπιτιών που κατέρρευσαν στην Γκοροντάλο.

Σε απομακρυσμένα τμήματα της Ινδονησίας, όπου οι τηλεπικοινωνίες είναι ανεπαρκείς, συχνά χρειάζεται αρκετός χρόνος για να γίνει απολογισμός των θυμάτων και των ζημιών.

Ο τελευταίος από τους πολλαπλούς ισχυρούς μετασεισμούς είχε μέγεθος 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Την Τρίτη, η Ινδονησία εγκαινίασε ένα νέο σύστημα υψηλής τεχνολογίας για την ανίχνευση σεισμικών κυμάτων, ή τσουνάμι, με στόχο τον πιο έγκαιρο εντοπισμό του φαινομένου και την ταχύτερη προειδοποίηση των πολιτών που κινδυνεύουν. Ειδικοί ωστόσο επισημαίνουν ότι ακόμη δεν καλύπτει μεγάλο τμήμα της χώρας και δε θα έχει τεθεί σε πλήρη λειτουργία πριν το 2010.

Τον Δεκέμβριο του 2004 είχε σημειωθεί μια εξαιρετικά φονική σεισμική δόνηση που προκάλεσε τσουνάμι στοιχίζοντας 168.000 ζωές μόνο στην Ινδονησιακή επαρχία Ατσέχ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου