Παρασκευή 12 Ιουνίου 2009

Το www.meteo.gr μας δίνει συνέντευξη

Ο κύριος Κώστας Λαγουβάρδος, Ερευνητής του Εθνικού Αστεροskοπείου Αθηνών , υπεύθυνος λειτουργίας του κόμβου: www.meteo.gr ήτανε πρόθυμος να αφιερώσει χρόνο στο να απαντήσει σε μια μικρή συνέντευξη σχετικά με αυτή την ιστοσελίδα που συμβουλεύονται πάρα πολλά άτομα, ανάμεσά τους κι εγώ...

1. Από πότε λειτουργεί η ιστοσελίδα του meteo.gr;

Η ιστοσελίδα λειτουργεί από το καλοκαίρι του 2003, αλλά με το πέρασμα των ετών νέες υπηρεσίες και πληροφορίες έχουν προστεθεί σε αυτήν.

2. Πόσο καιρό πήρε έτσι ώστε να καταλήξει στη σημερινή του μορφή;

Οπως προαναφέρθηκε, σταδιακά προστέθηκαν νέες πληροφορίες, όπως οι διαδραστικοί ιστιοπλοϊκοί χάρτες, οι προγνώσεις 4-6 ημερών, η παροχή προγνώσεων στα αγγλικά, χάρτες με τις παρατηρήσεις των αυτόματων σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, κλπ.

3. Πόσα άτομα απασχολούνται έτσι ώστε να διατηρείται συνέχεια ενημερωμένο;

Η ομάδα που υποστηρίζει τη σελίδα αποτελείτα από 5 άτομα (με μερική απασχόληση όμως όσον αφορά στην ενημέρωση της σελίδας) ενώ η τεχνική υποστήριξη της σελίδας παρέχεται από την εταιρεία MEDIAMAX

4. Είναι δύσκολη αυτή η απασχόληση; Πιο δύσκολη από τη διατήρηση άλλου είδους ιστοσελίδας;

Επειδή οι περισσότερες διαδικασίες έχουν αυτοματοποιηθεί η διατήρηση δεν είναι αρκετά δύσκολη. Απαιτείται όμως καθημερινή παρακολούθηση, προσθήκη ειδήσεων και φυσικά των κειμένων προγνώσεων.

5. Κατά μέσο όρο, πόσος κόσμος το επισκέπτεται καθημερινά για την ενημέρωσή του;

Καθημερινά η σελίδα μας δέχεται περίπου 160-170 χιλιάδες επισκέπτες, ενώ σε περιπτώσεις κακοκαιρίας η ημερήσια επισκεψιμότητα φτάνει τους 250 χιλιάδες επισκέπτες, καθιστώντας το www.meteo.gr τη σελίδα του Δημόσιου Τομέα με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα.

6. Πιστεύετε πως η ενημέρωση για τον καιρό στο Ίντερνετ έχει πλεονεκτήματα σε σχέση με την ενημέρωση από την τηλεόραση;

Βεβαίως και για το λόγο αυτό επενδύουμε σε αυτό το μέσο. Η ενημέρωση από την τηλεόραση, λόγω του περιορισμένου χρόνου που δίνεται στα δελτία καιρού, είναι αποσπασματική, πολύ γενική και πολύ λίγο χρήσιμη για τις περισσότερες σύγχρονες ανάγκες. Το διαδίκτυο δίνει τη δυνατότητα να παρέχονται λεπτομερείς πληροφορίες για τον καιρό, καλύπτοντας τις περισσότερες ανάγκες για ενημέρωση για τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν αυτή τη στιγμή ή που προβλέπονται για τις επόμενες ημέρες. 


7. Η άποψή σας για την κλιματική αλλαγή; 

Η κλιματική αλλαγή θα απασχολήσει τις κοινωνίες μας πολύ έντονα τις επόμενες δεκαετίες, με κύριο χαρακτηριστικό τη μεγάλη αύξηση της θερμοκρασίας και των επεισοδίων καυσώνων. Ταυτόχρονα όμως είναι λάθος να αποδίδουμε σήμερα οποιοδήποτε έντονο καιρικό φαινόμενο στη χώρα μας ή αλλού στις κλιματικές αλλαγές, έντονα φαινόμενα είχαμε στο παρελθόν και φυσικά θα έχουμε και στο μέλλον.


8. Έχει απασχοληθεί η ιστοσελίδα με αυτό το θέμα;

Λίγο, η σελίδα μας έχει κυρίως ως σκοπό την ενημέρωση για θέματα καιρού (πρόγνωση και παρατήρηση). Επιστημονικά όμως το Αστεροσκοπείο Αθηνών δραστηριοποιείται έντονα στον τομέα των κλιματικών αλλαγών και των επιπτώσεων τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου