Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2009

Συνέντευξη από το e-forum.gr

Ο Orgix είχε την ιδέα να πάρει συνέντευξη από το e-forum.gr .  Έγραψε τις ερωτήσεις, τις έστειλε σε μένα να κάνω μερικές διορθώσεις, και μετά τις έστειλε στο forum και απάντησαν στις ερωτήσεις οι διαχειριστές Spiros και Bratman. 

Η συνέντευξη:

1)Τι είναι το e-forum.gr;

To e-forum.gr αποτελεί μία συλλογική προσπάθεια έκφρασης. Προσπαθήσαμε και προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα διαδικτυακό χώρο όπου διαφορετικοί άνθρωποι μπορούν να εκφράζουν τις απόψεις τους και να συζητούν για τα ενδιαφέροντα τους.

Η βάση της λειτουργία του είναι ακριβώς ο σεβασμός στην οπτική του αντιθέτου και είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι οι φίλοι του forum συνυπάρχουν αρμονικά παρότι οι απόψεις που εκπροσωπούνται είναι πολλές και διαφορετικές.

2)Πόσα μέλη έχει;

Το e-forum.gr είναι μία πολύ νέα και όχι πολύ γνωστή προσπάθεια. Αυτή τη στιγμή έχει περί τα 200 εγγεγραμμένα μέλη που είναι και ενεργά και ο ρυθμός αύξησης τους είναι ταχύτατος. Αυτό σημαίνει ότι στο τέλος του 2010, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα έχουμε τουλάχιστον 2.000 ενεργά μέλη.

Δεν μετράμε τα ανενεργά μέλη καθώς δεν παρουσιάζουν κίνηση και άρα ενδιαφέρον για την κοινότητα. Στόχος μας είναι οι ενεργοί χρήστες και όχι τα στατιστικά.

3)Ποιες είναι οι κύριες αρμοδιότητες ενός διαχειριστή forum;

Οι βασικές ευθύνες και αρμοδιότητες ενός διαχειριστή forum είναι η σωστή και εύρυθμη λειτουργία του φόρουμ βάσει των κανόνων της κοινότητας, η έγκριση και αναθεώρηση (όχι λογοκρισία όμως) των θεμάτων που αναρτούν τα μέλη ή οι επισκεπτες και η ανάρτηση νέων θεμάτων προς σχολιασμό ή ενημέρωση. Επιπλεόν, στο e-forum.gr ο διαχειριστής έχει και ευθύνες IT administrator. Η δουλειά του διαχειριστή θυμίζει πολύ παίχτη σε παιχνίδι τύπου Civilization αφού κάθε απόφαση του διαχειριστή μπορεί να προκαλέσει εκροή μελών, δυσαρρεστημένους επισκέπτες, σχόλια ή αντίστοιχα αύξηση της επισκεψιμότητας και ζωηρή επιχειρηματολογία γύρω από πληθώρα θεμάτων.

4)Με ποιον τρόπο μπορείτε να προσελκύσετε τους χρήστες του διαδικτύου;

Η προσέλκυση χρηστών με την έννοια που επικρατεί, δεν μας αφορά. Δεν θέλεουμε επισκέπτες χωρίς νόημα, απλώς και μόνο για να καταγράφονται νούμερα. Στόχος μας είναι να είμαστε ένας ιστοχώρος που θα αποτελεί πόλο έλξης για τον χαρακτήρα την φιλοσοφία και το περιεχόμενο του.

5)Με ποια κριτήρια καθορίζονται οι συντονιστές;

Οι συντονιστές του φόρουμ είναι κυρίως παλαιά μέλη, αποδεδειγμένης ποιότητας τα οποία εξέφρασαν την επιθυμία τους να συμετέχουν στο e-forum.gr με ένα πιο ενεργό ρόλο.

6)Πόσο αυστηροί πιστεύετε πρέπει να είναι κανόνες ενός φόρουμ και γιατί;



Ενώ είμαστε αντίθετοι στη λογοκρισία, οφείλουμε σε κάθε περίπτωση να σεβόμαστε τους νόμους αλλά και την αλήθεια. Στο e-forum.gr δεν επιτρέπονται επιθέσεις προς φυσικά ή νομικά πρόσωπα όταν είναι αστήριχτες, αναπόδεικτες, αβάσιμες και κακεντρεχείς. Δεν θέλουμε να προσελκύσουμε επισκέπτες και μέλη λοιδωρόντας και σπιλώνοντας τρίτα πρόσωπα. Καλώς ή κακώς τα forums, τα blogs και τα λοιπά μέσα κοινωνικής δικτύωσης προσφέρονται για ανώνυμες επιθέσεις. Το e-forum.gr δεν επιτρέπει στα μέλη του να το χρησιμοποιούν ως Δούρειο Ίππο για τέτοια φαινόμενα. Υπάρχουν άλλα forums για το σκοπό αυτό.

7)Γίνονται συχνά παραβάσεις στους κανόνες, και τι είδους;

Οι διαχειριστές και οι συντονιστές ελέγχουν καθημερινά τα θέματα και τις απαντήσεις και παρεμβαίνουν δραστικά όπου αυτό χρειαστεί. Η προστασία των μελών μας και η τήρηση των βασικών αρχών ηθικής είναι η βάση μας.

8)Πώς ακριβώς λειτουργεί το φόρουμ σας;



Το e-forum.gr διέπεται από κανόνες αυτορύθμισης. Η θεματολογία, η μορφή, η κατεύθυνση του στην πραγματικότητα προσδιορίζονται δυναμικά από τα μέλη του. Υπάρχει βεβαίως η παρουσία των διαχειριστών του αλλά στην ουσία το φόρουμ –ως οντότητα- αυτοπροσδιορίζεται από το σύνολο των ανθώπων και των φιλοσοφιών που φιλοξενεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου