Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2008

ΝΕΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΕΠΙΤΑΧΥΝΤΗ ΑΝΔΡΟΝΙΩΝ

by pcw.gr & pakys
Καινούρια προβλήματα παρουσιάστηκαν στον Large Hadron Collider καθώς όπως ανακοίνωσε ο James Gillis, εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικής Ενέργειας (CERN), παρουσιάστηκε σφάλμα σε ένα από τα στοιχεία του μηχανήματος. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, ο LHC θα παραμείνει εκτός λειτουργίας για δύο ακόμα μήνες έως ότου επιδιορθωθεί το πρόβλημα.

Η ανωμαλία αυτή είναι η δεύτερη που προκύπτει μέσα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα αφού την Πέμπτη είχε σταματήσει πάλι η λειτουργία του λόγω προβλήματος στο σύστημα ψύξης των μαγνητών υψηλής ισχύος.

Σύμφωνα με την έρευνα που διεξάγεται ώστε να εντοπιστεί η πηγή του σφάλματος, προκύπτει ότι κύρια αιτία φαίνεται να είναι μια ελαττωματική ηλεκτρική σύνδεση ανάμεσα σε δύο μαγνήτες. Το πιθανότερο που συνέβη εικάζεται ότι ήταν η αλλοίωση της σύνδεσης που είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί αστοχία υλικού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση ένας τόνος υγρού ηλίου –συστατικό που χρησιμοποιείται για την ψύξη των μαγνητών- διέρρευσε μέσα στο τούνελ του Μεγάλου Επιταχυντή Ανδρονίων με αποτέλεσμα να κληθεί η πυροσβεστική ώστε να θέσει την κατάσταση υπό έλεγχο. Ο τομέας 3-4 στη μήκους 27 χιλιομέτρων σήραγγα θα πρέπει να αναθερμανθεί ώστε να ξεκινήσουν και πάλι οι εργασίες επιδιόρθωσης.

Η θερμοκρασία στην οποία θα πρέπει να διατηρούνται οι μαγνήτες είναι 1,6 βαθμούς Κελσίου πάνω από το απόλυτο μηδέν ώστε να λειτουργούν σε υπεραγώγιμη κατάσταση με απώτερο σκοπό να κατευθύνουν τις δέσμες πρωτονίων που θα κινούνται στο τούνελ.

Το καθησυχαστικό είναι ότι το πρόβλημα εντοπίστηκε άμεσα. Το ανησυχητικό είναι ότι είναι η δεύτερη φορά μέσα σε μόλις δύο μέρες που εντοπίζεται πρόβλημα στον Μεγάλο Επιταχυντή Ανδρονίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου