Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2009

Τεχνολογία: Πλαστικές οπτικές ίνες

Το άρθρο αυτό έχει δημοσιευτεί στην Ελευθεροτυπία (link)
Μπορεί να μοιάζει λίγο με…πετονιά, αλλά η πλαστική οπτική ίνα φιλοδοξεί να φέρει την επανάσταση στις ευρυζωνικές τηλεπικοινωνίες και ιδιαίτερα στο λεγόμενο «τελευταίο μίλι» της γραμμής, που καταλήγει στο σπίτι ή το γραφείο του χρήστη. Η νέα καινοτομία στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε σημαντικές έρευνες που γίνονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

[...]

...τα δίκτυα πλαστικών οπτικών ινών έχουν κυρίως χρησιμοποιηθεί ως δημοφιλής εναλλακτική λύση στα καλώδια χαλκού για την μετάδοση δεδομένων στο μικρής απόστασης λεγόμενο «τελευταίο μίλι», καθώς και για τη δημιουργία τοπικών δικτύων (LAN) σε σπίτια και γραφεία. Επίσης, στα αυτοκίνητα έχουν σταδιακά αντικαταστήσει τα χάλκινα σύρματα για την αποστολή βιντεο-σημάτων στα συστήματα ψυχαγωγίας ή για την αποστολή σημάτων από αισθητήρες που διαθέτουν τα σύγχρονα οχήματα.

Όλα αυτά όμως δεν είναι παρά ένα μικρό κομμάτι των δυνατών χρήσεων των πλαστικών οπτικών ινών. Ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα, το Polycom, που χρηματοδοτείται από την ΕΕ και συντονίζεται από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μιλάνου, φιλοδοξεί να διευρύνει την χρήση τους στους λεγόμενους «οπτικούς υπολογιστές», σε υπερ-υψηλής ταχύτητας δίκτυα LAN, σε νέους αισθητήρες κ.α.

Μεταξύ άλλων, το Polycom έχει αναπτύξει τον πρώτο στον κόσμο πλήρως οπτικό διακόπτη υψηλής ταχύτητας για δίκτυα (και όχι οπτο-ηλεκτρονικό). Η νέα τεχνολογία, που έχει δοκιμαστεί σε μήκος κύματος 520 νανομέτρων ( όπου το φως εμφανίζεται πράσινο), αναμένεται να αυξήσει την ταχύτητα μετάδοσης δεδομένων στα δίκτυα πλαστικών οπτικών ινών, αλλά και να αυξήσει την χωρητικότητά τους. Η νέα τεχνική διαχωρίζει χρονικά τους παλμούς φωτός που κινούνται μέσα στην ίνα, επιτρέποντας σε δύο ή περισσότερα σήματα να μεταδοθούν ως ασύγχρονα υπο-κανάλια μέσα σε μια και μόνο πλαστική ίνα.

Μια άλλη εφαρμογή θα ήταν η δημιουργία μιας φωτονικής συσκευής, που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βιο-τσιπ σε ιατρικές εφαρμογές, όπου οι οπτικοί αισθητήρες θα μπορούν να ανιχνεύουν βακτήρια, ιούς κ.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου