Σάββατο 24 Απριλίου 2010

Επικίνδυνο το ''καλοψημενο'' κρέας









Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας κρέατος, ειδικά αν αυτό είναι καλοψημένο, αυξάνει τον κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Το τηγάνισμα, το ψήσιμο και το μπάρμπεκιου μέχρι το κρέας να καρβουνιάσει, μπορεί να δημιουργήσουν χημικές ουσίες που προκαλούν καρκίνο της ουροδόχου κύστης, σύμφωνα με την μελέτη, που διαπίστωσε ότι όσοι άνθρωποι τρώνε συχνά καλοψημένα κρέατα (μπριζόλες, μπέικον κ.α.), έχουν υπερδιπλάσια πιθανότητα να αναπτύξουν καρκίνο σε σχέση με όσους τρώνε λιγότερο κρέας και λιγότερο ψημένο.

Η έρευνα από ερευνητές του πανεπιστημίου του Τέξας, η οποία παρουσιάστηκε σε συνέδριο στις ΗΠΑ σχετικό με την έρευνα για τον καρκίνο, σύμφωνα με το BBC, μελέτησε επί 12 χρόνια πάνω από 1.700 άτομα. Συμπέρανε ότι, εκτός από το κόκκινο κρέας, ακόμα και το κοτόπουλο και το ψάρι, αν είναι τηγανητά, αυξάνουν σημαντικά τις πιθανότητες καρκίνου.

Το πολύ ψημένο έως καρβουνιασμένο κρέας έχει ήδη συνδεθεί, από προηγούμενη έρευνα, με τον καρκίνο στο πάγκρεας. Πάντως ειδικοί στον καρκίνο δήλωσαν ότι χρειάζονται και άλλες έρευνες για να επιβεβαιωθεί ότι η τακτική κατανάλωση κόκκινου κρέατος όντως αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο της ουροδόχου κύστης.

2 σχόλια:

  1. nai symfono alla kai apo ekei poy trone ta kreata mesa sta aimata apsita einai mia ahdia kai paei sto alo akros...
    to pio kalo apo ola einai na apofeygoyme to kokkino kreas kai na to trome mia fora to mina kai ean afoy to psaraki kai to kotopoylo einai poly pio ygiina...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απ' ότι φαίνεται... αυτός που κάνει την έρευνα δεν ξέρει να τρώει :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή