Τρίτη 29 Ιουλίου 2008

Internet: Ο "μεγάλος αδελφός" στο YouTube


"Φακελώνονται" 100 εκ άνθρωποι!


Ηλεκτρονικές διευθύνσεις
, λογαριασμοί ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και η ιστορία κάθε ενός από τα βίντεο που αναπαράχθηκαν στην ιστοσελίδα του YouTube από το 2005 θα βρεθούν στα χέρια του ομίλου Viacom, για να ερευνήσει παραβιάσεις πνευματικών δικαιωμάτων, σύμφωνα με απόφαση αμερικανικού δικαστηρίου.

Αυτό που δεν κατάφερε να κάνει η αμερικανική κυβέρνηση, αν και το επιδίωξε, επετεύχθη τελικά από τον όμιλο Viacom, αφού μπορεί να εξασφαλίσει πρόσβαση σε δεδομένα εκατομμυρίων ανθρώπων από ολόκληρο τον κόσμο.

Η απόφαση αυτή είναι ουσιαστικά η τελευταία εξέλιξη σε μια μακρά δικαστική διαμάχη μεταξύ των εταιρειών Google και Viacom, που είναι ιδιοκτήτρια μεταξύ άλλων των MTV και Nickelodeon.

Ο δικαστής Λούις Στάντον, έκρινε ότι για την ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων αγωγή της η Viacom είναι ανάγκη να έχει στη διάθεσή της αναλυτικά δεδομένα για τους επισκέπτες του YouTube, ώστε να μπορέσει να στοιχειοθετήσει την υπόθεση.

Όμως, η απόφαση δικαστή της Νέας Υόρκης πλήττει βαρύτατα το ιδιωτικό απόρρητο, διαμαρτύρονται οργανώσεις προστασίας των πολιτικών ελευθεριών.

Ο όμιλος Viacom κατηγορεί την Google ότι μέσω του YouTube ενθαρρύνει τις παραβιάσεις δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, όσον αφορά την αναπαραγωγή βίντεο.

Με την απόφαση αυτή, οργανώσεις και πρωτοβουλίες πολιτών θεωρούν ότι μπορεί να δημιουργηθεί ένα «κακό προηγούμενο» σε βάρος του ιδιωτικού απορρήτου ανθρώπων που κάνουν χρήση του Διαδικτύου, ενώ μπορεί πλέον εταιρείες να χρησιμοποιούν τις αγωγές ως μέσο για την εξασφάλιση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων.

Το 2006, το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης είχε ζητήσει από την Google να αποκαλύψει πληροφορίες για εκατομμύρια χρήστες του, στο πλαίσιο έρευνας για παράνομες δραστηριότητες στο Δίκτυο, αλλά, η εταιρεία αμφισβήτησε και τελικά πέτυχε να μη δώσει το δικαίωμα πρόσβασης σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα πολιτών.
Πηγή: Financial Times, The Guardian - www.ert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου