Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2009

Οι ομάδες στα κόκκινα νικάνε πιο εύκολα!!!


Για τους Παναθηναϊκούς (και όχι μόνο) αποτελεί αναμφίβολα άσχημη είδηση ότι οι ομάδες και οι αθλητές που φοράνε κόκκινα, νικάνε συχνότερα σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο χρώμα, σύμφωνα με μια νέα γερμανική επιστημονική μελέτη.

Κατά μέσο όρο, όσοι συμμετέχουν σε κάποιο ανταγωνιστικό άθλημα και φοράνε κόκκινα ρούχα, νικάνε 10% φορές περισσότερο σε σχέση με όσους φοράνε οποιοδήποτε άλλο χρώμα.

Σύμφωνα με τους γερμανούς ειδικούς, η εξήγηση είναι διπλή: οι αθλητές που είναι ντυμένοι στα κόκκινα, νιώθουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, ενώ παράλληλα γίνονται αντιληπτοί από τους αντιπάλους τους ως πιο επιθετικοί και κυρίαρχοι. Το γεγονός αυτό μπορεί να ερμηνεύσει την επιτυχία κόκκινων ομάδων όπως η Λίβερπουλ, η Μάντσεστερ και η Άρσεναλ στην Αγγλία ή ο Ολυμπιακός στην Ελλάδα.

Η μελέτη έγινε από ομάδα αθλητικών ψυχολόγων του πανεπιστημίου του Μίνστερ, υπό τον Νόρμπερτ Χάγκεμαν, σύμφωνα με το New Scientist και το βρετανικό Τύπο. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αν σε ένα αγώνα η διαφορά δυναμικότητας είναι μεγάλη ανάμεσα στους δύο αντιπάλους ή σε δύο ομάδες, ο παράγων του χρώματος δεν μπορεί να κάνει το…θαύμα του. Όμως όσο μικρότερη γίνεται η διαφορά δυναμικότητας, τόσο το κόκκινο χρώμα στα ρούχα των αθλητών παίζει το ρόλο του και μπορεί να καθορίσει την έκβαση είτε ενός αγώνα τάε-κβο-ντο υπέρ του "κόκκινου" αθλητή, είτε ενός αγώνα ποδοσφαίρου.

Εξάλλου μια άλλη μελέτη, από ερευνητές του βρετανικού πανεπιστημίου του Τσίτσεστερ, υπό τον Ίαν Γκρίνλις, που δημοσιεύτηκε επίσης στο περιοδικό "Journal of Sports Sciences", διαπίστωσε ότι οι τερματοφύλακες νιώθουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση όταν ο ποδοσφαιριστής της αντίπαλης ομάδας που χτυπά πέναλτι, φορά λευκά ρούχα και φοβούνται περισσότερο όταν αυτός φορά κόκκινα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου