Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2008

Στο κόκκινο η Ευρώπη

Η Ευρώπη θερμαίνεται με ταχύτερους ρυθμούς από τον παγκόσμιο μέσο όρο, σύμφωνα με νέα έρευνα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος, της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η έκθεση προειδοποιεί ότι αν δεν ληφθούν μέτρα από τις κυβερνήσεις, τις επόμενες δεκαετίες ο μεσογειακός νότος θα μετατραπεί σε έρημο και ο ευρωπαϊκός βορράς από παγωμένη σε υγρή περιοχή. Οι καύσωνες θα πολλαπλασιαστούν και οι χειμώνες στη Γηραιά Ήπειρο θα είναι λιγότερο ψυχροί αλλά με κατακλυσμιαίες βροχές.

Σύμφωνα με την έκθεση από το φαινόμενο του θερμοκηπίου κινδυνεύουν περισσότερο τα βουνά, οι ακτές της Ευρώπης, η Μεσόγειος και η Αρκτική και αυτό γιατί ενώ η μέση παγκόσμια θερμοκρασία έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 0,8 βαθμό Κελσίου, η θερμοκρασία στην Ευρώπη έχει ανεβεί κατά 1 βαθμό Κελσίου.

Οι συνέπειες της αλλαγής - αν και εμφανίζονται σταδιακά - θα είναι ολέθριες μέσα στα επόμενα 100 χρόνια.

Στη βόρεια Ευρώπη θα υπάρξει αύξηση της υγρασίας αυτόν τον αιώνα, ενώ μεγαλύτερο μέρος της μεσογειακής Ευρώπης μπορεί να μετατραπεί σε έρημο, με βάση τις τάσεις που υπάρχουν ήδη. Τα φονικά κύματα καύσωνα στην Ευρώπη, όπως του 2003, μπορεί να είναι πιο συχνά, ενώ «οι ετήσιες αλλαγές στις βροχοπτώσεις επιτείνουν τις διαφορές ανάμεσα σε ένα υγρό βόρειο τμήμα της Ευρώπης και ένα ξηρό νότιο».

Οι περισσότερες μεσογειακές χώρες θα καταστούν άγονες λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας. Οι περιοχές που αναμένεται να επηρεαστούν περισσότερο είναι η Ιβηρική χερσόνησος, η περιοχή της Δαλματία και η Νότια Ελλάδα.

Μεταξύ άλλων αντίκτυπων της κλιματικής αλλαγής είναι και η άνοδος της στάθμης των θαλασσών. Ορισμένοι πληθυσμοί ψαριών μετακινήθηκαν ήδη 1.000 χιλιόμετρα βορειότερα τα τελευταία 40 χρόνια, επισημαίνει η έκθεση, υπογραμμίζοντας επίσης ότι και τα δύο τρίτα των αλπικών παγετώνων έχουν εξαφανιστεί από το 1850.

Στην Ευρώπη, 4 εκατομμύρια άνθρωποι και περιουσίες 2 τρισεκατομμυρίων ευρώ θα κινδυνεύσουν από τις πλημμύρες που θα προκληθούν από την άνοδο της στάθμης των θαλασσών έως το 2100. Λίγοι στην Ευρώπη θα επωφεληθούν από τις αλλαγές αυτές, όπως οι αγρότες του Βορρά που θα έχουν μεγαλύτερες περιόδους για την καλλιέργεια των προϊόντων τους.

Τα τελευταία 160 χρόνια χάθηκαν τα δύο τρίτα των πάγων, στις Άλπεις. Χαρακτηριστική είναι η αλλοίωση του τοπίου στον Παγετώνα Φερνακτ Φερνερ στην Αυστρία

Στο τέλος του 21ου αιώνα πολλά είδη φυτών θα έχουν μετοικήσει σε πιο ορεινές και περισσότερο βόρειες περιοχές παρασύροντας πτηνά και ζώα που εξαρτώνται από αυτά.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος στην έκθεσή του απευθύνει έκκληση για συνεργασία των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων στην παρακολούθηση των αλλαγών , στην αλληλοενημέρωση και στην ανάληψη συντονισμένων δράσεων προκειμένου τα μειωθούν κατά το δυνατό οι συνέπειες από την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου