Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2009

Το πρωτο δικτυωμενο σπιτι!!


Η μεγάλη ανάπτυξη των τεχνολογιών σταθερής πρόσβασης στο Διαδίκτυο προδιαγράφει μία νέα πραγματικότητα όσον αφορά στον τρόπο που θα επικοινωνούμε, θα εργαζόμαστε και θα διασκεδάζουμε στο άμεσο μέλλον. Οι υπηρεσίες τηλεμάθησης, τηλεεργασίας, τηλεφροντίδας και ηλεκτρονικής διασκέδασης είναι ορισμένες από τις σημαντικότερες ηλεκτρονικές υπηρεσίες που θα παρέχονται με στόχο την ουσιαστική βελτίωση της ποιότητας ζωής του σύγχρονου πολίτη, αλλά και τη δημιουργία νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Η πιο διαδεδομένη αυτή τη στιγμή τεχνολογία πρόσβασης, αυτή του DSL, παρέχει έως και χίλιες φορές (στην περίπτωση του VDSL) μεγαλύτερο εύρος ζώνης από εκείνο του κλασικού αναλογικού διαμορφωτή-αποδιαμορφωτή, με δυνατότητες υποστήριξης ποιότητας υπηρεσίας (Quality of Service - QoS) και μάλιστα με σχεδόν μηδενικό κόστος όσον αφορά στην υποδομή καλωδίωσης. Πολύ σύντομα όμως θα συζητάμε για την τεχνολογία οπτικών ινών σε κάθε σπίτι (Fiber-To-The-Home - FTTH), η οποία παρέχει ακόμη καλύτερες επιδόσεις σε εύρος ζώνης, αλλά με αρκετά υψηλό -προς το παρόν- κόστος καλωδιακής υποδομής.

Εύκολα κατανοεί κανείς το πόσο διαφορετική προδιαγράφεται η έννοια της πρόσβασης στο δίκτυο ευρείας ζώνης. Ενώ μέχρι τώρα η μόνη παρεχόμενη υπηρεσία ήταν η πρόσβαση στο Διαδίκτυο και μάλιστα από έναν και μόνο παροχέα προς μία συσκευή (συνήθως στο PC), η νέα κατάσταση προβλέπει την προσφορά ποικίλων υπηρεσιών (Voice over IP - VoIP, ταχεία πρόσβαση στο Internet κ.λπ.) από πολλούς παροχείς και μάλιστα σε πολλές διαφορετικές οικιακές συσκευές (υπολογιστές, έξυπνες οικιακές συσκευές, κινητά τηλέφωνα, συσκευές πολυμέσων κ.λπ.). Προκειμένου να υποστηριχθεί μία τόσο πολύπλοκη κατάσταση (πολλαπλές υπηρεσίες, τερματικά και παροχείς), είναι αναγκαία η ύπαρξη στο σπίτι μίας έξυπνης συσκευής που θα αναλαμβάνει τόσο τη διασύνδεση του εσωτερικού δικτύου με το δίκτυο ευρείας πρόσβασης όσο και τη διαχείριση όλων των παρεχόμενων υπηρεσιών στα διαφορετικά τερματικά του σπιτιού. Η συσκευή αυτή ονομάζεται "οικιακή πύλη" και συνδυάζει τις λειτουργίες μίας κλασικής δικτυακής πύλης με τις λειτουργίες διαχείρισης και διανομής των υπηρεσιών. Προετοιμάζοντας το μέλλον, το Εργαστήριο Τηλεπικοινωνιών, σε συνεργασία με έναν συνασπισμό εταιρειών-κολοσσών του χώρου (Lucent Technologies, IMEC, GDT, BT, France Telecom, T-Deutche Telecom, Alcatel, Ericsson, Siemens, Infineon Technologies, Thomson, ST Microelectronics κ.ά.) αλλά και με ορισμένες ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις (GTD, inAccess, Elemedia), έχει αναλάβει σημαντικό αναπτυξιακό και ερευνητικό έργο, που αφορά στις δικτυακές πύλες και γενικότερα στον τομέα της ευρυζωνικής πρόσβασης.

Το πρόγραμμα MUSE
Κάτω από το γενικό τίτλο "Multi-Service Edge" (MUSE) το Εργαστήριο Τηλεπικοινωνιών εστιάζει την έρευνά του στους εξής τομείς:

  • Αρχιτεκτονικές ποιότητας (QoS) end-to-end της υπηρεσίας. Με λίγα λόγια, από τον παροχέα έως και τον κόμβο στο σπίτι. Το συγκεκριμένο πεδίο περιλαμβάνει τη μελέτη των υπαρχουσών τεχνολογιών για την παροχή QoS τόσο σε επίπεδο IP όσο και στο Επίπεδο 2 (ATM και Ethernet) του συστήματος OSI. Μάλιστα, η έρευνα θα εστιάσει στην ευελιξία επιλογής διαφορετικών επιπέδων ποιότητας υπηρεσίας (QoS) από πλευράς συνδρομητή, ανάλογα με το είδος της παρεχόμενης υπηρεσίας.
  • Έρευνα για την αυτόματη ρύθμιση των υπηρεσιών σε περιβάλλοντα πολλαπλών παροχέων (multiproviders) και υπηρεσιών (multiservices). Στόχος είναι ο καθορισμός μηχανισμών για τη βέλτιστη αυτοματοποίηση των υπηρεσιών και το authentication των χρηστών για κάθε τύπο υπηρεσίας και εφαρμογής. Μηχανισμών που βασίζονται στα υπάρχοντα πρωτόκολλα (802.1x, PPP, DHCP) και είναι πιθανό να οδηγήσουν σε καθορισμό νέων, σε περίπτωση που χρειαστεί. Όπως είναι φυσικό, οι μηχανισμοί αυτοί θα αξιολογηθούν βάσει των δυνατοτήτων τους να παρέχουν άμεση συνδεσιμότητα (plug & play) και να απαιτούν την ελάχιστη δυνατή παρέμβαση από πλευράς οικιακού χρήστη σε επίπεδο ρυθμίσεων. Βασικός στόχος είναι η ανεξαρτησία των εν λόγω μηχανισμών από το υφιστάμενο κάθε φορά δίκτυο.
  • Έρευνα των αρχιτεκτονικών μεταφοράς δεδομένων από άκρο σε άκρο με εστίαση στις τεχνολογίες Ethernet, IPv4 και IPv6. Στο συγκεκριμένο πεδίο θα προταθούν στοίβες πρωτοκόλλων, προκειμένου να παγιωθεί μία αρχιτεκτονική που θα βασίζεται στο IP/Ethernet και θα μπορεί να υποστηρίζει περιβάλλοντα πολλαπλών υπηρεσιών. Θα μελετηθούν διάφορες τοπολογίες δικτύων και θα γίνει σαφής διαχωρισμός μεταξύ των επαρχιακών περιοχών και των μεγάλων πόλεων.
  • Έρευνα στην παράδοση των υπηρεσιών με χρησιμοποίηση των τεχνολογιών broadcast και multicast. Στόχος είναι η βελτιστοποίηση των μηχανισμών broadcast/multicast των τεχνολογιών Ethernet/IPv4/IPv6 τόσο για το δίκτυο πρόσβασης όσο και για το δίκτυο παροχής της υπηρεσίας.
  • Έρευνα για την εύκολη και ασφαλή διαχείριση των οικιακών πυλών από τους παροχείς πρόσβασης στο Διαδίκτυο (gateway management). Αυτή τη στιγμή η διαχείριση των οικιακών πυλών δεν γίνεται από κανέναν, με αποτέλεσμα οι πύλες να στερούνται της δυνατότητας αναβάθμισης των υποστηριζόμενων λειτουργιών τους. Στόχος είναι ο καθορισμός των μηχανισμών διαχείρισης και αναβάθμισης των οικιακών πυλών από τους παροχείς δικτύου. Σε αυτό το σημείο προέχει το ζήτημα της ασφάλειας, αφού κάποιος εισβολέας θα μπορούσε να αλλάξει ακόμη και τα δεδομένα χρέωσης του συνδρομητή για τις παρεχόμενες υπηρεσίες.Για πιο πολλες πληροφοριες επισκεφτειται την εξης ιστοσελιδα PCW.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου