Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2009

ΦΟΒΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

"ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΘΝΟΣ"
Φόβο και ανησυχία εξακολουθεί να εμπνέει στους Ελληνες γονείς η χρήση του Διαδικτύου από τα παιδιά τους, καθώς -σύμφωνα με το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο- εμφανίζονται μαζί με Ισπανούς και Πορτογάλους ως οι πλέον ανήσυχοι Ευρωπαίοι για τη σχέση παιδιών και εφήβων με το Ιντερνετ.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος στα μάτια των γονέων είναι ότι τα παιδιά τους μπορεί να εκτεθούν σε εικόνες σεξουαλικού ή βίαιου περιεχομένου κατά την ενασχόλησή τους με το Ιντερνετ (65%). Ιδιαίτερα ανήσυχοι εμφανίζονται οι γονείς και για τις επικίνδυνες ηλεκτρονικές γνωριμίες και συναναστροφές των παιδιών τους, αφού σε ποσοστό 60% πανευρωπαϊκά και 80% στην Ελλάδα φοβούνται το ηλεκτρονικό «καμάκι» με αγνώστους και τις συνέπειές του ή τις «επιθέσεις» από συνομηλίκους (54%), οι οποίες μπορούν να γίνουν και μέσω συνδέσμου κινητού τηλεφώνου (49%)

Ταυτόχρονα, οκτώ στους δέκα γονείς (ιδιαίτερα οι νεότεροι σε ηλικία) δήλωσαν ότι έχουν θέσει αυστηρούς κανόνες, απαγορεύοντας στα παιδιά τους να προβαίνουν σε ηλεκτρονικές αγορές, να μιλούν σε άτομα που δεν γνωρίζουν προσωπικά και να περνούν πολλές ώρες στο Ιντερνετ προκειμένου να μην απομονωθούν. Παρά την έντονη ανησυχία των γονιών όμως, μόνο οι μισοί δήλωσαν ότι είχαν ήδη τοποθετήσει στον υπολογιστή του σπιτιού ειδικό φίλτρο προστασίας περιεχομένου.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι μόνο ένα ελάχιστο ποσοστό των ερωτηθέντων δήλωσε ότι το παιδί του είχε ζητήσει βοήθεια για πρόβλημα που αντιμετώπιζε σε σχέση με τη χρήση του Ιντερνετ.

EΘΝΟΣ
ΜΑΡΙΑ ΛΙΛΙΟΠΟΥΛΟΥ
mlilio@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου