Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2009

"ΓΑΡΓΑΡΟ" ΝΕΡΟ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΑΡΗ

Πολύ υψηλού βαθμού καθαρότητας νερό περιέχεται σε παγους που βρίσκονται στο βόρειο πόλο του πλανήτη Αρη ανεφέρεται σε διεθνή ερευνα.

Σύμφωνα με ερευνητές του Εθνικου Ινστιτούτου Επιστημών του Σύμπαντος της Γαλλίας ο βαθμός καθαρότητας του νερού ανέρχεται σε 90%.

Για την έρευνα τους χρησιμοποίησαν δεδοέενα απο το Ιταλικης κατασκευής ραντάρ SHARAD (SHAllow RADar) που λειτουργεί στο αμερικανικό διαστημόπλοιο Mars Reconnaissance Orbiter (MRO).

Από πλευρά δομής του εδάφους η περιοχή αυτη ειναι επικαλυμμένη με πάγους σε στρώσεις θυμιζοντας το αντίστοιχο της Γροιλανδίας και της Ανταρκτικής.

Οπως συνήθως ισχύει σε αυτές τις περιοχές, η διαστρωμάτωση του εδάφους γίνεται σε διάφορα επίπεδα με επιστρώσεις οι οποίες συντίθενται κυριως απο πάγο και μικρές ποσότητες σκόνης.

Οι επιστήμονες θεωρούν πιθανόν οτι συνολικά οι δυο πολοι του Αρη συμπεριλμβάνουν πάγο ισοδύναμο προς 2-3 κυβικα χιλιομετρα. Συγκριτικά ο όγκος τους είναι κατά 100 φορές μεγαλύτερος από τον συνολικό όγκο των πάγων στην περιοχή των Μεγάλων Λιμνών της Βόρειας Αμερικής που έχουν 22.684 κυβικά χιλόμετρα.

Αποστολή του διαστημοπλοίου MRO ειναι η αναζήτηση νερού σε υγρή ή παγωμένη μορφή σε βάθος εως και ενα χιλιόμετρο του φλοιού του Αρη.

Δείτε και το βίντεο:
http://www.youtube.com/watch?v=ohWA2qWa3io&eurl=http://www.e-tipos.com/multimedia_popup?id=2168

Πηγές: Geophysical Research Letters & Eλεύθερος Τύπος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου