Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2008

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΕΝΑΝ TRACEUR


Το parkour είναι ένα άθλημα που ξεκίνησε από τη Γαλλία και έχει ως στόχο την μετακίνηση από ένα σημείο σε ένα άλλο χρησιμοποιώντας μόνο τις ανθώπινες δυνατότητες, όπως μας πληροφορεί και ο traceur, δηλαδή ο εξασκούμενος στο parkour, από τον οποίο πήραμε συνέντευξη (η οποία έγινε μέσω msn, γι'αυτό υπάρχουν κάπου κάπου στοιχεία greeklish):

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Πόσο καιρό κάνεις parkour;
Πρωτοξεκίνησα το parkour τον Ιούνιου του 2007, αλλά υπήρχαν περιόδοι που σκιζόμουν στη γυμναστική και άλλες που βρισκόμουν σε μεγάλη αδράνεια για διάφορους λόγους.
Σημασία δεν έχει πόσο καιρό κάνεις, αλλά με τι ένταση (ένταση εννοώντας πόσο συχνά κάνεις προπόνηση, πόση ώρα γυμναστική, τι είδους γυμναστική, κλπ.) και τι ποιότητα
Ήταν δύσκολο στην αρχή;
Όχι, δεν θα το έλεγα. Στο parkour ξεκινάς με αυτά που μπορείς και προχωράς σταδιακά. Το δύσκολο είναι πολύ σχετικό. Όλα εξαρτόνται από το πόσο έχεις εξασκηθεί σε κάποια "κίνηση". Αν εξασκείσαι πολύ σου φαίνεται εύκολο και το αντίθετο. Υπάρχουν και κάποια πράγματα που φαίνονται δύσκολα, αλλά δεν είναι. Εκεί μπαίνει στο παιχνίδι ο φόβος.
Πού θα κατέτασσες τον εαυτό σου στη γνώση του parkour με κλίμακα 1-10;
2-3 xaxa
Αν και είναι δύσκολο έως και άσκοπο να βαθμολογήσεις κάποιον στο parkour...
Το parkour είναι μη ανταγωνιστική "τέχνη" για πολλούς. Εγώ προτιμώ να το λέω "άθλημα, αλλά όχι αγώνισμα" όπως είχε πει ένας δημοσιογράφος σε κάποια άλλη συνέντευξη.
Υπάρχουν απαιτήσεις για την εξάσκηση του αθλήματος; Εννοώ, μπορεί οποισδήποτε να το μάθει;
Όπως οποιοσδήποτε μαθαίνει να περπατήσει, έτσι οποιοσδήποτε μπορεί να μάθει parkour. Όπως είπα και πριν όλα είναι θέμα εξάσκησης. Προχωρώντας από τα απλά σε πιο σύνθετα πράγματα εξελίσεσαι χωρίς μεγάλη δυσκολία.
Απαιτήσεις βέβαια υπάρχουν. Πχ. είναι απαραίτητη κάποια φυσική κατάσταση. Όχι να είσαι και φέτες, αλλά γενικά όσο περισσότερη δύναμη και έλεγχο του σώματος σου έχεις, τόσο καλύτερο για την πορεία σου και την εξελιξή σου στο parkour.
Και πιο ασφαλές ;).
Και μπορείς να το κάνεις και με παρέα, με "ομάδα";
Οι ομάδες στο parkour περισσότερο γίνονται για χαβαλέ (χωρίς να το κακολογώ). Το parkour δεν είναι κάτι ομαδικό έτσι κι αλλιώς. Τώρα αν περνάμε σε show που τήνουν να μοιάζουν με χωρευτικά, έχουμε ξεφύγει από τα πλαίσια του parkour, οπότε είναι άσκοπο να απαντήσω εδώ.
Έχεις χτυπήσει ποτέ;
Μόνο μία φορά. Πιάστηκα από έναν τοίχο μετά από άλμα, αλλά ο αγώνας μου χτύπησε στο γόνατο και πέτυχε νεύρο οπότε δεν μπόρεσα να κρατηθώ. Ευτυχώς δεν ήταν ψηλά και μόνο με πόναγε λίγο ο κώλος μου και ο αγκώνας. :P

Η πιο επικύνδινη κίνηση που έχεις κάνει ποια είναι;
Αυτή η ερώτηση είναι λίγο γελοία, πρώτον γιατί και να πω την κίνηση λίγοι θα το καταλάβουν και δεύτερον δεν είναι εκεί η ουσία του parkour. Είναι σα να ρωτάς έναν καρατερίστα αν έχει σπάσει κάποιον πραγματικά στο ξύλο. :P
καλά ντε
lol Εννοώ μπορεί να έχω κάνει την πιο επικύνδινη κίνηση, αλλά αν πχ η προσγείωσή μου ήταν απαίσια τότε δεν είχα αποδοτικότητα, ή αν ήταν αργή δεν είχα ταχύτητα (πράγματα σημαντικά για να κατανοήσουμε το parkour)


Από ποια χώρα και πότε ξεκίνησε το parkour;
To parkour ξεκίνησε από τη Γαλλιά από τον Ντάβιντ Μπελ.
Και πότε περίπου;
Ποτέ δεν τα πήγαινα καλά με τις ημερομηνίες... Νομίζω κάπου στο διάστημα 85-95.
Στην Ελλάδα, πάντως, δεν είναι πολύ διαδεδομένο. Γιατί πιστεύεις πως είναι έτσι;
Μπορώ να πω πως πλέον είναι αρκετά διαδεδομένο. Όταν ξεκίνησα υπήρχαν ελάχιστα άτομα που είχαν ακούσει τη λέξη "parkour". Όχι πως σήμερα το ξέρει ακόμα και η γιαγιά μου, αλλά είναι πολύ πιθανό αν ρωτήσεις κάποιον να το έχει ακουστά.
Ποια είναι η διαφορά parkour και free-running;
Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα που δημιουργεί συζητήσεις και διαμάχες αρκετά χρόνια τώρα. Ο ορισμός του parkour είναι ο εξής:
"Το Parkour είναι μια γαλλικής καταγωγής μη-ανταγωνιστική σωματική και πνευματική τέχνη που έχει ως στόχο την ταχύτατη και βέλτιστη δυνατή μετακίνηση από οποιοδήποτε σημείο του χώρου Α σε διαφορετικό σιμείο Β, χρησιμοποιώντας μόνο τις ανθρώπινες σωματικές ικανότητες!"
Συφωνα με αυτόν τον ορισμό λοιπόν τα λεγόμενα "flips" (= το σάλτο) είναι μία από της κινήσεις που δεν περιλαμβάνονται στο parkour. Ένα flip δεν μπορεί να είναι όσο αποδοτικό ένα απλό πέρασμα, για καθαρά φυσικούς λόγους (εκτός από σπανιότατες περιπτώσεις)
Αυτό είναι ένα πολύ μικρό δείγμα γύρω από το οποίο γίνονται διαμάχες.
Πολλοί υποστηρίζουν ότι το parkour σύμφωνα με αυτά είναι βλακεία γιατί δεν σε αφήνει ελεύθερο να κινηθείς όπως θες και σε περιορίζει πολύ στην αποδοτικότητα, κλπ. κλπ.! Καλύτερο είναι ο καθένας να κάνει αυτό που νιώθει χωρίς την ταμπέλα parkour ή free-running κατά τη γνώμη μου.
Και τέλος, μπορεί να σου προκληθούν προβλήματα από το parkour, αργότερα στη ζωή σου;
Βεβαίως και πολύ σημαντικά μάλιστα.
Ένα από τα πιο βασικά είναι ο κανόνας των 90 μοιρών. Σύμφωνα με αυτόν τον κανόνα κατα την προσγείωση η γωνία που σχηματίζουν τα γόνατα δεν πρέπει να είναι μικρότερη από 90 μοίρες (στο περίπου)
και αυτό διότι αν είναι μικρότερη οι καταπονήσεις που δέχεται το σώμα μας (και κυρίως τα πόδια μας) αντί να αποροφόνται από τους μύες, αποροφόνται από τα γόνατα και τα καταστρέφουν με τον καιρό.
Γενικά είναι πολλά τα πράγματα που πρέπει να προσέξει κάποιος για μια καλή αρχή, ωστόσο δεν πρέπει να το φοβάστε αυτό το πράγμα.
Ορίστε και το site (& forum) της ελληνικής κοινότητας parkour, όπου υπάρχουν αρκετά άρθρα και έμπειροι traceurs με σημαντικές και ενδιαφέρουσες πληροφορίες.
http://www.pkgr.org/
Για όποιον σκοπεύει να ασχοληθεί με το parkour συνιστώ 100% να διαβάσει ΠΟΛΥ. Αυτό το forum είναι πολύ καλή αρχή ;).


Αυτές ήταν μερικές πληροφορίες που μας παρέθεσε ένας traceur, ο οποίος προτίμησε να χρησιμοποιήσουμε το ψευδώνυμο tashows στη δημοσίευση. Μπορείτε να βρείτε ακόμα περισσότερες στο site παραπάνω.

3 σχόλια: