Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2008

Απομακρύνονται οι σκαλωσιές από τα Προπύλαια της Ακρόπολης

Αθήνα

Απομακρύνονται τις επόμενες ημέρες οι σκαλωσιές από τα Προπύλαια της Ακρόπολης των Αθηνών και εντός του μήνα οι επισκέπτες θα μπορούν να θαυμάζουν αποκατεστημένο το μεγαλύτερο τμήμα της οροφής με τα φατνώματα.

Το αναστηλωτικό έργο των μνημείων της Ακρόπολης, το οποίο ξεκίνησε από το 1974 με τη διεπιστημονική «Επιτροπή Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως» (πρόεδρος ο Χαράλαμπος Μπούρας), εντατικοποιήθηκε με κοινοτικά κονδύλια από το 2000 και συντονιστή των έργων την «Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης».

Όπως και στα άλλα μνημεία της Ακρόπολης, έτσι και στα Προπύλαια αποσυναρμολογήθηκαν μέλη του μνημείου προκειμένου να απομακρυνθούν οι οξειδωμένες, εδώ και δεκαετίες, σιδερένιες συνδέσεις και τα τσιμέντα από προηγούμενες αναστηλώσεις (Ν.Μπαλάνου 1909-1917) και αποκαθίστανται με τιτάνιο.

Τέσσερις κίονες ανατοποθετήθηκαν στους τρεις υπάρχοντες του Μπαλάνου, στο κεντρικό κτίριο των Προπυλαίων.

Από τα χίλια θραύσματα που βρέθηκαν στον ευρύτερο χώρο των Προπυλαίων και με ειδικές μεθόδους και ταυτίσεις, προέκυψαν πλάκες φατνωμάτων (συμπληρωμένες και με διονυσιακό μάρμαρο), οι οποίες αναστηλώθηκαν στην οροφή της Δυτικής Αίθουσας των Προπυλαίων.

«Σκοπός μας είναι να αποκαταστήσουμε την αρχική δομική λειτουργία του μνημείου και τις αρχικές του διαστάσεις» εξήγησε ο αρχιτέκτονας Τάσος Τανούλας, υπεύθυνος του εργοταξίου των Προπυλαίων.

«Η αποσυναρμολόγηση των οροφών στα Προπύλαια έδωσε τη δυνατότητα να πραγματοποιηθεί έρευνα στο υλικό που ήταν αναστηλωμένο σε συνδυασμό με υλικό των οροφών από θραύσματα, φατνώματα και δοκούς, που δεν είχε χρησιμοποιηθεί στην παλαιότερη επεμβαση» τόνισε η Μαρία Ιωαννίδου, πολιτικός μηχανικός, διευθύντρια της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης.

Στις αρχές του νέου χρόνου, αναμένεται να ολοκληρωθεί η επανατοποθέτηση της αποκατεστημένης «Απτέρου Νίκης».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ - in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου