Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2008

Συναγερμός στη MICROSOFT


Eνα σοβαρό πρόβλημα ασφάλειας του Internet Explorer, που εδώ και μια εβδομάδα η MICROSOFT δεν έχει κατορθώσει να αντιμετωπίσει, προκαλεί συναγερμό στους χρήστες του Διαδικτύου ανά τον κόσμο. Οι χάκερ μπορούν να εκμεταλλευτούν την «τρύπα», να πάρουν τον έλεγχο ενός υπολογιστή και να υποκλέψουν κωδικούς πρόσβασης και αρχεία εν αγνοία του ιδιοκτήτη του.

Το πρόβλημα παρουσιάστηκε στον Internet Explorer 7, που χρησιμοποιείται από το 69,8% των χρηστών του Διαδικτύου παγκοσμίως. Μέχρι χθες περισσότερες από 10.000 ιστοσελίδες είχαν δεχθεί επιθέσεις χάκερ, οι περισσότερες στην Κίνα. Οι ιστοσελίδες αυτές διακινούσαν παιγνίδια σε υπολογιστές έναντι αμοιβής και οι υποκλοπείς διέθεσαν τους κλεμμένους κωδικούς πρόσβασης στη μαύρη αγορά. Ομως, δεδομένης της ευρύτητας της χρήσης της εν λόγω μηχανής πλοήγησης, υπάρχουν βάσιμοι φόβοι ότι εκατομμύρια υπολογιστών ενδέχεται να έχουν ήδη πληγεί.

Τέτοια κενά στην ασφάλεια των πλοηγών στο Διαδίκτυο είναι χρυσωρυχεία για το ηλεκτρονικό έγκλημα, καθώς οι χρήστες των υπολογιστών δεν έχουν τρόπους αντιμετώπισης των χάκερ. Οι ειδικοί σε θέματα ασφάλειας του Διαδικτύου επισημαίνουν ότι είναι ορατός ο κίνδυνος να βρεθούν άμεσα στο στόχαστρο των χάκερ τράπεζες και άλλες μεγάλες εταιρίες. Συνιστούν δε στους χρήστες να αποφεύγουν τη χρήση του Internet Explorer και να προτιμούν τις άλλες μηχανές πλοήγησης στο Διαδίκτυο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της MICROSOFT, εκτός από τον Internet Explorer 7, ευάλωτες είναι και οι εκδοχές Internet Explorer 6 Service Pack 1, Internet Explorer 6, Internet Explorer 5.01 Service Pack 4 και Internet Explorer 8 Beta 2. Η εταιρία ενημερώνει τους πελάτες της ότι μόλις βρεθεί τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος θα λάβουν έκτακτες ενημερώσεις ασφάλειας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που κάποια εκδοχή του Internet Explorer παρουσιάζει κενά ασφάλειας.
Ανάλογα προβλήματα είχαν παρουσιαστεί και το 2004 και το 2006. Ομως, προβλήματα ασφάλειας έχουν κατά καιρούς παρουσιαστεί και σε εκδόσεις του OPERA, του FIREFOX και του GOOGLE CHROME. Πράγμα που σημαίνει ότι καμιά μηχανή πλοήγησης δεν είναι απολύτως ασφαλής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου