Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2008

"Ηλεκτρική" άσφαλτος που θα παράγει ενέργεια

Από την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

Ισραηλινοί επιστήμονες φιλοδοξούν να κάνουν την κυκλοφορία των αυτοκινήτων οικολογική. Το σχέδιό τους είναι να επιτύχουν την παραγωγή ενέργειας εκμεταλλευόμενοι το βάρος των οχημάτων που κυκλοφορούν πάνω στην «ηλεκτρική» άσφαλτο.
Ας είναι καλά τα αυτοκίνητα. Ζήτω τα βαριά 4Χ4. Κι αν στην ουρά είναι και νταλίκες, ακόμη καλύτερα. Το καλύτερο είναι να κινούνται με πρώτη δευτέρα και να είναι υπερφορτωμένες. Γιατί τότε είναι που παράγουν περισσότερη ενέργεια! Οι Ισραηλινοί επιστήμονες έκαναν μια επαναστατική ανακάλυψη, η οποία θα παρουσιαστεί δημοσίως τις επόμενες εβδομάδες. Κατάφεραν να παράγουν ενέργεια από το βάρος των οχημάτων, από την πίεση που αυτά ασκούν στην άσφαλτο των δρόμων. «Είμαστε σε θέση να παράγουμε ενέργεια σε ποσότητες που είναι εμπορικά εκμεταλλεύσιμες», ανακοίνωσε ο Ισραηλινός υπουργός Δημοσίων Έργων. «Και μόλις τελειώσουμε με τις τελευταίες λεπτομέρειες και καλύψουμε ολόκληρο το οδικό δίκτυο της χώρας, θα μπορούμε να πωλούμε ηλεκτρικό σε ιδιώτες, ακόμη και στην εθνική εταιρεία ηλεκτρισμού».

Το πρώτο πείραμα θα ξεκινήσει στις αρχές του 2009, σ΄ ένα κομμάτι του αυτοκινητοδρόμου που οδηγεί στο Βόρειο Ισραήλ. Αυτές τις ημέρες τελειώνουν οι δοκιμές στο εργαστήριο και οι επιστήμονες είναι ικανοποιημένοι: «Πρόκειται για μια αξιοσημείωτη πρόοδο στη μελέτη της συσσώρευσης ενέργειας», εξηγεί ο καθηγητής Χαΐμ Αμπράμοβιτς του Πανεπιστημίου Τechnion της Χάιφας. Η ιδέα είναι κατά βάθος απλή: Ένα διπλό στρώμα ασφάλτου και ανάμεσα η «γέμιση»- ένα μείγμα από χαλαζία, άλατα, φωσφορικά άλατα, πιεζοηλεκτρικά μεταλλικά στοιχεία- και οι συσσωρευτές/ μετασχηματιστές που συσσωρεύουν και μετατρέπουν την πίεση επί της ασφάλτου σε ενέργεια έτοιμη να διοχετευτεί σ΄ έναν ηλεκτρικό σταθμό.

Τα συμπεράσματα
Όπως φάνηκε στο εργαστήριο, η «ηλεκτρική άσφαλτος» λειτουργεί. Ένα κομμάτι αυτοκινητοδρόμου δύο λωρίδων και μήκους δέκα χιλιομέτρων, από το οποίο περνούν κατά μέσο όρο 600 αυτοκίνητα την ώρα, μπορεί να παράξει στην ώρα αυτή πέντε μεγαβάτ- αρκετά για να φωτιστούν για μία ώρα 1.500-2.000 διαμερίσματα. «Οι δρόμοι θα είναι ίδιοι με σήμερα και το κέρδος για το περιβάλλον αξιόλογο», εγγυάται ο Σιμόν Ναζίκι του υπουργείου Δημοσίων Έργων.

Η «ηλεκτρική άσφαλτος» δεν θα προσφέρει πολύ μεγάλες ποσότητες ενέργειας, ιδιαίτερα σε μικρούς αυτοκινητοδρόμους, «όμως ένα καλό αποτέλεσμα», λέει ο Ναζίκι, «θα ήταν να εξασφαλιστεί ο φωτισμός των δρόμων και όλων των δημόσιων κτιρίων». Στο πρώτο πείραμα, θα γίνει απόπειρα να φωτιστεί άμεσα το τμήμα του αυτοκινητοδρόμου στο οποίο θα πραγματοποιηθεί η δοκιμή.

Το οικολογικό νάιτ κλαμπ των Βρετανών

ΤΗΣ «ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ασφάλτου» είχε προηγηθεί, στη Βρετανία, το «ηλεκτρικό δάπεδο χορού». Τον περασμένο Ιούλιο άρχισε να λειτουργεί στο Κινγκς Κρος του Λονδίνου ένα νάιτ κλαμπ, το «Surya», που όχι μόνον διαθέτει οικολογικές τουαλέτες και οικολογικό σύστημα κλιματισμού, αλλά έχει και μια πίστα χορού που το δάπεδό της μετατρέπει τα βήματα του χορού σε ηλεκτρική ενέργεια. Το εν λόγω δάπεδο είναι ειδικά κατασκευασμένο με ελάσματα και συμπαγή υλικά που μετατρέπουν τον βηματισμό των ανθρώπων σε ηλεκτρισμό. Με την ενέργεια που συγκεντρώνεται με τον τρόπο αυτό, το «Surya», το οποίο έχει χωρητικότητα 300 ανθρώπων, μπορεί να καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες του σε ποσοστό που φτάνει το 60%

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου