Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2008

ΑΥΛΑΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

by ert.gr
Το "Χρυσό Αλέξανδρο" Καλύτερης Ταινίας Μεγάλου Μήκους απέσπασε το φιλμ "Εκεί πέρα" του 35χρονου Ιρανού Αμπντολρεζά Καχανί στο 49ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, που ολοκλήρωσε χθες τις εκδηλώσεις του με την απονομή των βραβείων του διεθνούς διαγωνιστικού τμήματος.

Με το Ειδικό βραβείο της Κριτικής Επιτροπής και τον "Αργυρό Αλέξανδρο" τιμήθηκε το "Κυριακάτικο ψάρεμα" μια ρουμανο-γαλλική συμπαραγωγή του Αντριάν Σιταρού, οι πρωταγωνίστριες της οποίας Ιωάννα Φλόρα και Μαρία Ντινουλέσκου μοιράστηκαν και το βραβείο Καλύτερης Ηθοποιού. Εξ ημισείας απονεμήθηκε και το βραβείο Καλύτερου ηθοποιού, που δόθηκε στους Σιντ Λουκέρο και Εμίλιο Γκαρσία για τον "Τρόφιμο" από τις Φιλιππίνες.

Το βραβείο σκηνοθεσίας έλαβε η σκηνοθέτης Σελίνα Μούργκα από την Αργεντινή για το "Μια εβδομάδα μόνοι", ενώ το βραβείο σεναρίου για τα "Τρία τυφλά ποντίκια" έλαβε ο σκηνοθέτης τους, που το υπογράφει, ο Αυστραλός Μάθιου Νιούτον.

Η Διεθνής Ομοσπονδία των Κριτικών Κινηματογράφου Fipresci απένειμε το βραβείο για το Επίσημο Διαγωνιστικό Τμήμα στην ταινία "Θα εκραγώ" του Τζεράρντο Ναράνιο και για τον Ελληνικό Κινηματογράφο στο "Καλά κρυμμένα μυστικά: Αθανασία" του Πάνου Καρκανεβάτου.

Με βραβεία ανά χείρας έφυγαν και άλλες τέσσερις ελληνικές δημιουργίες: "Η νύχτα που ο Φερνάντο Πεσσόα συνάντησε τον Κωνσταντίνο Καβάφη", "Without", "Η Μακρόνησος" και η "Πλατεία Αμερικής".


Βραβείο καλλιτεχνικού επιτεύγματος δόθηκε στο σκηνοθέτη Σάμπολτς Τολνάι για την ταινία "Η κλεψύδρα".

Ειδική μνεία, αλλά και το βραβείο κοινού Fischer για το διεθνές διαγωνιστικό απονεμήθηκε στο σκηνοθέτη Ντιαστέμ από τη Γαλλία για την ταινία "Ο θόρυβος των άλλων γύρω μας"

Το Βραβείο της Βουλής των Ελλήνων "Ανθρώπινες Αξίες" δόθηκα στην τρυφερή ταινία "Τέζα" του Χαϊλέ Γκερίμα από τη Γερμανία.

Το βραβείο "Γυναίκα και Ισότητα Ευκαιριών" της Γενικής Γραμματείας Ισότητας του Υπουργείου Εσωτερικών, κέρδισε το "Χιόνι" της Αΐντα Μπέγκιτς μια συμπαραγωγή από τη Βοσνία & Ερζεγοβίνη, Γερμανία, Γαλλία, Ιράν, ενώ ο "Αποχωρισμός" της Ναντίτα Ντας από την Ινδία παρέλαβε το βραβείο "Καθημερινότητα: Υπέρβαση ή Συμφιλίωση" του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης.

Το βραβείο "Το σινεμά και η πόλη" τέλος που θεσμοθέτησε από φέτος ο Δήμος Θεσσαλονίκης απονεμήθηκε στην ταινία "Για το χρόνο και την πόλη" του βρετανού Τέρενς Ντέιβις.

Το Ειδικό βραβείο τεχνικής αρτιότητας της Ένωσης Τεχνικών Ελληνικού Κινηματογράφου-Τηλεόρασης έλαβε η ταινία μυθοπλασίας "Without" του Αλέξανδρου Αβρανά.

Το βραβείο κοινού Fischer κέρδισε η ταινία "Μακρόνησος" των Ηλία Γιαννακάκη και Εύης Καραμπάτσου, από το ελληνικό τμήμα και η ταινία "The tour" του Γκόραν Μάρκοβιτς, από το τμήμα "Ματιές στα Βαλκάνια".

Το βραβείο Νοκια για το καλύτερο σχέδιο ταινίας στο 4ο Φόρουμ Συμπαραγωγών Crossroads μοιράστηκε σε δύο πρότζεκτ : στα "Πλατεία Αμερικής" του Γιάννη Σακαρίδη και "False witness" της Ιγκλικα Τριφονοβα.

Το Σάββατο απονεμήθηκαν τα βραβεία της Ελληνικής Ψηφιακής φετινής παραγωγής.

Το βραβείο "Ψηφιακός Αλέξανδρος" του "Digital wave" δόθηκε εξ ημισείας στην ταινία "Ecce Momo" του Ανέστη Χαραλαμπίδη και "Το Σύνδρομο της Χιονάτης" του Αγγελου Σπάρταλη. Το ειδικό βραβείο του "Digital wave" απονεμήθηκε στη "Μουσική των Πραγμάτων" του Νίκου Κορνήλιου.

Η πτώση της αυλαίας του Φεστιβάλ συνοδεύτηκε, την ίδια ημέρα, με την προβολή της πολυσυζητημένης ταινίας "Σκόνη του χρόνου" του Θόδωρου Αγγελόπουλου, το δεύτερο μέρος της τριλογίας του που έχει ξεκινήσει με "Το λιβάδι που δακρύζει", όπου η έννοια της ιστορίας και του χρόνου ταυτίζονται. Και αυτό, όπως είπε ο μεγάλος σκηνοθέτης, αφορά τη σημερινή Ελλάδα: "Η ιστορία δεν είναι κάτι που έγινε και ξεχάστηκε. Αυτό που ήταν παρελθόν μέσα από το όνειρο, γίνεται πραγματικότητα", τόνισε ο Θόδωρος Αγγελόπουλος και συνέχισε: "Πώς μπορεί να μιλήσει κάποιος σήμερα για την Ελλάδα χωρίς να έχει σχέση με αυτό που έγινε πριν πολλά χρόνια;".

Παρών και ο Γουίλεμ Νταφόε, πρωταγωνιστής της ταινίας και διεθνώς αναγνωρισμένος Αμερικανός ηθοποιός από τις ερμηνείες του στο "Πλατούν" του Ολιβερ Στόουν, "Ατίθαση καρδιά", του Ντέιβιντ Λιντς και πολλές άλλες ταινίες, ο οποίος δεν έκρυψε τη χαρά του που έγινε κι αυτός "πλάνο του Τέο". "Είναι γνωστός για τα μεγάλα πλάνα του και την παρουσία των ηθοποιών σε αυτά. Κάποιοι το θεωρούν υποτιμητικό, όμως εγώ ήθελα να γίνω ένα απειροελάχιστο κομμάτι του πλάνου του, υπηρετώντας το όραμα κάποιου δημιουργού που εκτιμώ πολύ", είπε.

Την προβολή παρακολούθησε και ο υπουργός Πολιτισμού κ. Λιάπης. "Κάθε νέα ταινία του Θεόδωρου Αγγελόπουλου αποτελεί είδηση για τους κινηματογραφόφιλους διεθνώς. Ο Αγγελόπουλος είναι ένας Έλληνας του κόσμου, που με το έργο του μετατρέπει το τοπικό σε διεθνές και πανανθρώπινο. Το υπουργείο Πολιτισμού, δεν μπορεί παρά να ενισχύει το έργο του Θεόδωρου Αγγελόπουλου, ο οποίος ανοίγει το δρόμο και στους νεότερους Έλληνες κινηματογραφιστές", δήλωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου