Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2008

Η κατάληψη σχολείου είναι "ποινικό αδίκημα";

Καθώς αυξάνονται καθημερινά τα υπό κατάληψη γυμνάσια και λύκεια σε όλη τη χώρα, χθες ο νέος προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών κ. Δημήτρης Παπαγεωργίου παρενέβη, τονίζοντας προς όλους -μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς- ότι η κατάληψη σχολείων συνιστά ποινικό αδίκημα. Ειδικότερα, τα χθεσινά στοιχεία της ΟΛΜΕ ανέφεραν ότι τα υπό κατάληψη σχολεία φτάνουν τα 400, ενώ το υπουργείο Παιδείας κάνει λόγο για περίπου 200 σχολεία.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών με έγγραφο που απεστάλη χθες από την Εισαγγελία Θεσσαλονίκης και στις δύο Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Eκπαίδευσης του νομού, επιχειρεί να προβληματίσει αλλά κυρίως να θέσει προ των ευθυνών τους γονείς και μαθητές. Συγκεκριμένα, ενημερώνει μαθητές και γονείς καταληψιών ότι η στάση τους συνιστά ποινικό αδίκημα, ενώ παράλληλα ζητά από τους διευθυντές των σχολείων, τους καθηγητές αλλά και τους προέδρους των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων να παρέμβουν συμβουλευτικά και παιδαγωγικά «ώστε να μην απαιτηθεί η δρομολόγηση ποινικών διαδικασιών για την επίλυση του προβλήματος που συνεπάγεται την επιβολή κυρώσεων όπως προβλέπει ο νόμος».

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας αναφέρεται συγκεκριμένα στο άρθρο 334 του Ποινικού Κώδικα «για διακοπή και διατάραξη της ομαλής διεξαγωγής δημόσιας υπηρεσίας» σχετικά με τις καταλήψεις, ενώ αντίστοιχα, ποινικό αδίκημα, αυτό της παραμέλησης εποπτείας ανηλίκων (αρ. 360 του Π.Κ.), συνιστά η στάση των γονέων που δεν αποτρέπουν τους μαθητές από αυτές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν τις τελευταίες ημέρες αναφορές γονέων στον εισαγγελέα και τουλάχιστον δύο αναφορές για φθορές σε σχολικά συγκροτήματα, μία σε λύκειο του Λαγκαδά Θεσσαλονίκης και ακόμα μία στο σχολικό συγκρότημα του «Ευκλείδη». Χθες, πάντως, παρατηρήθηκε μείωση των υπό κατάληψη σχολείων στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης, σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, που ο αριθμός τους είχε αγγίξει τα 80. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Παιδείας -καθώς η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης αρνείται να δώσει στοιχεία- ο αριθμός των σχολείων που τελούσαν υπό κατάληψη μειώθηκε στα 50.

Από την "Καθημερινή"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου