Τρίτη 12 Αυγούστου 2008

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ:Θρίαμβος της Εθνικής μπάσκετ


Σπουδαία νίκη και με ευρύ σκορ 87-64 πέτυχε σήμερα η εθνική ομάδα μπάσκετ επί της Γερμανίας στο δεύτερο παιχνίδι της στους 29ους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου.

Ελληνικό ήταν το πρώτο τετράλεπτο με το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα να φτάνει τη διαφορά ακόμη και στους 10 πόντους (12-2) χάρη στην εκπληκτική άμυνα.
Η απάντηση των Γερμανών ήρθε από τη γραμμή των 6.25μ. Με ποσοστό ευστοχίας 71% , η ομάδα του Μπάουερμαν, κατάφερε σιγά-σιγά να ροκανίσει τη διαφορά. Ο Νοβίτσκι με οκτώ πόντους, βοηθούμενος από τους Γκριν και Σούλτζε, έφεραν το ματς στα ίσα (21-21) στο 9ο λεπτό, για να προηγηθούν για πρώτη φορά στο ματς με δίποντο του Σούλτζε (21-23).

Η αρχή του δεύτερου δεκαλέπτου ήταν εξίσου καλή με την αυτή του πρώτου. Οι "μαγικές" συνεργασίες των Παπαλουκά, Διαμαντίδη και Σπανούλη, αλλά και η ποιοτική δουλειά σε άμυνα, άλλαξαν εκ νέου τα δεδομένα στο ματς. Ο Σπανούλης με τρίποντο ανέβασε τη διαφορά στους εννέα και ο Μπουρούσης με λέι άπ, μετά από εξαιρετική συνεργασία με τον Φώτση, στους 11, διαφορά που σημάδεψε και το πρώτο ημίχρονο (44-33).

Το τρίτο δεκάλεπτο, αποτέλεσε την καλύτερη απάντηση σε όσους προσπάθησαν να "υποβαθμίσουν" την οντότητα αυτής της ομάδας, αμέσως μετά την ήττα με την Ισπανία. Με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Σπανούλη που σημείωσε 11 πόντους, το ελληνικό συγκρότημα, έδωσε διαστάσεις στη διαφορά. Το +11 του πρώτου ημιχρόνου, έγινε +17 και τέλος +21 (66-45) στο 28'.
Την ίδια στιγμή ο Νοβίτσκι φορτώθηκε με τέταρτο φάουλ, με αποτέλεσμα Μπάουερμαν να τον τραβήξει στον πάγκο. Με αυτά και με αυτά, η διαφορά με τη λήξη της τρίτης περιόδου παρέμεινε στους 21 πόντους (69-48), προαναγγέλοντας το ευχάριστο φινάλε.

Ο Παπαλουκάς με το ξεκίνημα της τέταρτης περιόδου ανέβασε τη διαφορά στους 23 πόντους (71-48) με τον Μπάουερμαν να κάνει αρκετές αλλαγές. Ότι κι αν δοκίμασε όμως, η εξέλιξη ήταν η ίδια με την Ελλάδα να διατηρεί προβάδισμα νίκης, την οποία τελικά και κατέκτησε με το... κοντέρ να σταματάει στο +23 (87-64) και ενώ λίγο πριν το τέλος είχε "σκαρφαλώσει" και στους 27 πόντους (87-60)

Τα δεκάλεπτα: 21-23, 44-33, 69-48, 87-64
Διαιτητές: Γιουνγκεμπραντ (Φινλανδία), Μπελόσεβιτς (Σερβία), Χιραχάρα (Ιαπωνία)
ΕΛΛΑΔΑ (Παναγιώτης Γιαννάκης): Διαμαντίδης 12, Φώτσης 9, Παπαλουκάς 15, Σπανούλης 23, Βασιλόπουλος 7, Μπουρούσης 5, Γλυνιαδάκης 8, Ζήσης 2, Πρίντεζης 6, Τσαρτσαρής, Σχορτσιανίτης, Πελεκάνος.
Γερμανία (Ντιρκ Μπάουερμαν): Γκριν 11, Νοβίτσκι 13, Ρόλερ 6, Σούλτζε 11, Κέιμαν 4, Γκάρετ , Βισότσκι 7, Χάμαν , Φέμερλινγκ 7, Γιάγκλα 4, Όχλμπρεχτ 1.

Παναγιώτης Γιαννάκης: "Είχαμε άγχος, όμως με υπομονή καταφέραμε να πάρουμε αυτό το παιχνίδι. Ελέγξαμε το ματς, ακόμη κι όταν οι Γερμανοί άρχισαν να μας βάζουν το ένα τρίποντο πίσω από το άλλο. Όλοι οι παίκτες είχαν καθαρό μυαλό".
Αναφορικά με το ματς της Πέμπτης: "Η ομάδα των ΗΠΑ είναι ένα πολύ σπουδαίο σύνολο, αλλά κι εμείς έχουμε την ευκαιρία, απέναντι σε μία τέτοια ομάδα, να παίξουμε υψηλού επιπέδου μπάσκετ".

Παναγιώτης Βασιλόπουλος: "Η Εθνική δεν έχει κάνει ακόμη αυτό που μπορεί. Σήμερα δείξαμε ότι βελτιωνόμαστε. Είμαι υπερήφανος που συμμετάσχω στους Ολυμπιακούς και όλοι μπορούμε να πετύχουμε κάτι καλό".
Σχετικά με το προσεχές παιχνίδι με τις ΗΠΑ: "Τους σεβόμαστε, αλλά δεν φοβόμαστε".

Βασίλης Σπανούλης: "Ήταν τελικός για μάς αυτό το παιχνίδι. Παίξαμε καλό και θεαματικό μπάσκετ, συνδυάζοντας το γεγονός ότι ήρθε μία πολύ καλή νίκη την κατάλληλη χρονική στιγμή, που θα μας ανεβάσει την ψυχολογία. Είναι σημαντικό ότι κρατήσαμε τη διαφορά μέχρι το τέλος".

Πηγή: ert
Πηγή: ert

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου