Παρασκευή 29 Αυγούστου 2008

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΑΛΕΚΟ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟ

ΑΛΕΚΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΣ
1913 - 1991

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΑΛΕΚΟΥ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ
ΕΔΩ

Κορυφαίος θεατρικός συγγραφέας, στιχουργός, δημοσιογράφος και σκηνοθέτης. Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 7 Νοεμβρίου του 1913. Σπούδασε νομικά και ξεκίνησε την πολυσήμαντη καριέρα του ως δημοσιογράφος.

Γρήγορα άρχισε ν' ασχολείται με τη συγγραφή θεατρικών έργων και κειμένων για επιθεωρήσεις. Πολυγραφότατος, στο θέατρο έχει γράψει 185 έργα.

Αυτοδίδακτος κινηματογραφιστής, το 1946 ξεκίνησε εξίσου λαμπρή καριέρα και στον κινηματογράφο, σκηνοθετώντας ύστερα από παράκληση του Φιλοποίμενα Φίνου την ταινία "Παπούτσι από τον τόπο σου" σε σενάριο δικό του και του Χρήστου Γιαννακόπουλου.

Γρήγορα διέπρεψε και στον τομέα του κινηματογράφου, μεταφέροντας αρχικά τα ήδη δοκιμασμένα στη σκηνή θεατρικά του έργα και αργότερα με ταινίες που βασίζονταν σε αυτούσια κινηματογραφικά του σενάρια, ταινίες που αποτέλεσαν σταθμό εμπορικότητας, ("Λατέρνα φτώχεια και φιλότιμο", "Το ξυλο βγήκε από τον παράδεισο", "Η θεία από το σικάγο" κ.ά.) και ανέδειξαν τους γνωστότερους σήμερα ηθοποιούς του κινηματογράφου (Τζένη Καρέζη, Αλίκη Βουγιουκλάκη)

Έχει γράψει στίχους αμέτρητων τραγουδιών που είχαν ως αφετηρία τη θεατρική σκηνή αλλά γρήγορα αποκτούσαν πανελλήνια εμβέλεια ("Άστα τα μαλλάκια σου", "Πάμε σαν άλλοτε", "Πού να'σαι τώρα" "Το τραμ το τελευταίο"). Περίπου φιλοξενούν τους στίχους του, ανάμεσά τους κι αυτά που ξεκινούσαν την πορεία τους από το πανί της μεγάλης οθόνης και συγκεκριμένα από τις ταινίες του ("Γαρύφαλλο στ'αυτί", "πες μου μια λέξη", "Τράβα μπρος", "Άστο το χεράκι σου", "Νιάου-νιάου βρε γατούλα", "Υπομονή" κ.ά.)

Η πορεία του συνεχίστηκε στο χώρο της τηλεόρασης. Υπήρξε συγγραφέας και σκηνοθέτης πάνω από 40 τηλεοπτικών κωμωδιών ("Δόκτωρ Τικ", "Μία Αθηναία στην Αθήνα")

Τιμήθηκε με το "Έπαθλο Ξενόπουλου".
Δημιουργικός και δραστήριος, χρονογραφούσε μέχρι το τέλος της ζωής του, που ήρθε στις 29 Αυγούστου του 1991.
ΠΗΓΗ: ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου