Τετάρτη 27 Αυγούστου 2008

AΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΣΩΤΗΡΙΑ ΜΠΕΛΛΟΥ

ΣΩΤΗΡΙΑ ΜΠΕΛΛΟΥ
1921 - 1997

Η κορυφαία τραγουδίστρια του λαϊκού και ρεμπέτικου τραγουδιού, Σωτηρία Μπέλλου, γεννήθηκε στις 29 Αυγούστου 1921 στο χωριό Χάλια, σημερινή Δροσιά, της Χαλκίδας. Ήταν μέλος εύπορης οικογένειας και η μεγαλύτερη από τα τέσσερα αδέλφια της.

Ο πατέρας της ήταν από τους πλέον εύπορους κατοίκους της πόλης γιατί διατηρούσε το μεγαλύτερο και το καλύτερο κατάστημα τροφίμων στην πολυσύχναστη οδό Αβάντων.

Μια μέρα είπε στον πατέρα της: «Μπαμπά, θέλω να με πας στον κινηματογράφο να δω την "Προσφυγοπούλα" γιατί πρωταγωνιστεί η Βέμπο που μου αρέσει πολύ».
'Εγινε το χατίρι της, είδε τη Βέμπο στο σινεμά και ύστερα άρχισε να τη μιμείται. Πήγαινε κάθε μέρα μπροστά στον καθρέφτη του σπιτιού της κι έκανε σκέρτσα και κινήσεις όπως η Βέμπο στην οθόνη. Παρά τις συστάσεις της μάνας της, η Σωτηρία συνέχιζε το βιολί της, ώσπου έφαγε το ξύλο της χρονιάς της. Η Ελένη Μπέλλου, γνήσια Αρβανίτισσα, δεν ήθελε ποτέ να δει τη μεγαλοκόρη της τραγουδίστρια. Η Σωτηρία εγκατέλειψε το σπίτι της.

Έφυγε από τη Χαλκίδα, για την Αθήνα, όπου αρχίζουν οι πρώτες μεγάλες δυσκολίες για ένα κορίτσι που ζει πλέον μόνο του στην πρωτεύουσα της χώρας.

Ήταν αρχές της ναζιστικής κατοχής (1940). Γνωρίσθηκε στη Χαλκίδα, στα 17 της χρόνια, το 1938 με έναν άνδρα, τον Βαγγέλη Τριμούρα. Οι γονείς της την είχαν προειδοποιήσει να προσέξει αυτή τη γνωριμία της. Εκείνη δεν τους άκουσε και παντρεύτηκε. Έζησε μαζί του έξι μήνες. Εκείνος, όμως, έκανε άστατη ζωή. Γύριζε με άλλες κι όταν γυρνούσε σπίτι, την έδερνε. Αρχισαν οι καβγάδες. Η Σωτηρία δεν σήκωνε από τότε φοβέρες και ζοριλίκια. Κάποια στιγμή πάνω σ' έναν από τους πολλούς καβγάδες τού 'ριξε βιτριόλι στο πρόσωπο. Συνελήφθη και καταδικάσθηκε σε φυλάκιση τριών χρόνων και έξι μηνών. Έμεινε υπόδικη 3 μήνες στη Χαλκίδα, ενώ ένα μήνα κάθησε στις φυλακές «Αβέρωφ» στην Αθήνα. Στο Εφετείο μειώθηκε η ποινή της στους έξι μήνες. Πλήρωσε και βγήκε από τη φυλακή.

Όταν γύρισε στην Χαλκίδα την έδερναν όλοι, γονείς κι αδέρφια. Θεωρούσαν ότι τους ντρόπιασε. Η ζωή της ήτ
αν μαρτύριο.
Ήταν πρωί της 28ης Οκτωβρίου 1940, όταν αποχαιρετούσε τη Χαλκίδα κι έμπαινε στο τρένο που θα τη μετέφερε στην Αθήνα. Οι σειρήνες ηχούσαν, ανατριχίλα, αναστάσωση. ΠΟΛΕΜΟΣ. Η Σωτηρία στα ίδια βαγόνια με τους φαντάρους. Η οικογένεια της Σωτηρίας χάνει τα ίχνη της. Κανείς δεν ήξερε για την τύχη της.

Μετά από 7 ολόκληρα χρόνια, την εντοπίζουν να τραγουδά πλάι στον Βασίλη Τσιτσάνη στην Αχαρνών. Στην κατοχη όμως, η Μπέλλου δεν πάλεψε μόνο για να ζήσει, αλλά πάλεψε και κατά των Γερμανών κατακτητών. Οργανώθηκε στις γραμμές του ΕΑΜ. Κινδύνευσε πολλές φορές. Οι Γερμανοί την έπιασαν, τη βασάνισαν, την έκλεισαν στη φυλακή.

Ήταν Δεκέμβρης του 1948 όταν η τραγουδίστρια γνωρίζει τον Μάρκο Βαμβακάρη. Η Μπέλλου τότε μπαίνει πλέον επίσημα στον χώρο του ρεμπέτικου πενταγράμμου.

Από το '41 ως το '76 τραγουδούσε αδιάκοπα όλους τους λαϊκούς συνθέτες. Μπούτσης, Σαββόπουλος, Ανδιόπουλος, Κουνάδης, Ανδριόπουλος κ.ά.

Το Μάρτιο του 1993 ήρθε αντιμέτωπη με τα πρώτα σοβαρά προβλήματα υγείας και εισήχθη στο νοσοκομείο. Αργότερα, διαγνώστηκε ότι
έπασχε από καρκίνο του φάρυγγα. Έχασε τη φωνή της και δύο μέρες πριν τα 76 γενεθλιά της, στις 27 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1997, άφησε την τελευταία της πνοή στο νοσοκομείο "Μεταξά" του Πειραιά.

Για να παρακολουθήσετε συνέντευξη της Σ.Μπέλλου κάντε κλικ εδώ

1 σχόλιο: