Τετάρτη 20 Αυγούστου 2008

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ: "Το Linux πρέπει να γίνει cool για να πετύχει"

O David Liu, o "πατέρας" του gOS [Good OS] σε μια συνέντευξη που έδωσε στο Laptop Magazine, εξηγεί τι λείπει από το Linux ώστε αυτό να μπορέσει να διεισδύσει στη μεγάλη μάζα του καταναλωτικού κοινού. Η βελτίωση του σχεδιασμού και ένα απλούστερο περιβάλλον χρήσης θα βοηθούσαν σημαντικά, όπως πιστεύει ο Liu, ώστε να γίνει το "μπαμ" που περιμένουν εδώ και καιρό οι φίλοι του λειτουργικού συστήματος ανοικτού κώδικα.

Με την έλευση των netbooks, όπως είναι το EeePC της Asus, το Linux κέρδισε πολύ σε δημοτικότητα. Τα μικρά φθηνά laptops βολεύουν αφάνταστα για να μπαίνει κανείς στο Internet ενώ είναι καθ' οδόν. Ο σχετικά φτωχός εξοπλισμός τους, έχει ως αποτέλεσμα να είναι σχεδόν αδύνατο να τρέξει κανείς σε αυτά αδηφάγα σε πόρους λειτουργικά συστήματα, όπως είναι τα Windows. Ετσι το Linux, που αποτελεί μια φθηνή, λιτή και αξιόπιστη εναλλακτική λύση.

Ωστόσο, ακόμα και τώρα, με τα φθηνά netbooks να περνούν τις καλύτερες ημέρες του, το Linux δεν έχει καταφέρει να κάνει το μεγάλο "μπαμ". Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι κάποια σημαντικά στοιχεία του δεν έχουν αναπτυχθεί ακόμα όσο θα έπρεπε, πιστεύει ο David Liu.

Η ομάδα ανάπτυξης του gOS δίνει βαρύτητα στο να ικανοποιήσει τις ανάγκες ενός μέσου χρήστη. Το περιβάλλον χρήσης του gOS θυμίζει έντονα το σχεδιασμό του Apple Mac OS X, με το Wine προεγκατεστημένο, ώστε οι χρήστες του να μπορούν να εκτελέσουν τις εφαρμογές των Windows.

Όπως πιστεύει ο Liu, τρία σημεία πρέπει να βελτιωθούν ώστε το Linux να κάνει την εδώ και πολύ καιρό αναμενόμενη "επανάστασή" του:
1) το περιβάλλον εργασίας,
2) οι εφαρμογές και
3) οι drivers.


Καταρχήν, το Linux χρειάζεται τις "killer applications", εφαρμογές που θα στέκονται επάξια δίπλα στα αντίστοιχα εμπορικά προγράμματα για Windows αλλά και που θα μπορεί να τις εγκαταστήσει απλά και γρήγορα ο καθένας. Πρέπει να εγκαταλειφθεί η εισαγωγή των εντολών εγκατάστασης από το terminal.

Η επιφάνεια εργασίας χρειάζεται ανασχεδιασμό, τονίζει ο Liu, ώστε να γίνει πιο αρεστή στο ευρύ κοινό.

Πηγή: Laptop Magazine

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου