Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2008

Επικίνδυνη απελευθέρωση μεθανίου

Εκατομμύρια τόνοι μεθανίου απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα από την Αρκτική, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Πρόκειται για ιδιαίτερα ανησυχητικό γεγονός για την κλιματική αλλαγή, καθώς το μεθάνιο είναι πολύ πιο ισχυρό αέριο ακόμη και από το διοξείδιο του άνθρακα.

Με ωρολογιακή βόμβα ισοδυναμεί σύμφωνα την βρετανική εφημερίδα Independent, η απελευθέρωση εκατομμυρίων τόνων μεθανίου στην ατμόσφαιρα της Αρκτικής.

Η ποσότητα του μεθανίου που βρίσκεται στην Αρκτική πιστεύεται πως ξεπερνά ακόμη και τα αποθέματα άνθρακα σε όλο τον κόσμο, γι' αυτό και το ενδιαφέρον των επιστημόνων για τη σταθερότητά του είναι έντονο, καθώς η περιοχή θερμαίνεται όλο και περισσότερο.

Οι επιστήμονες που πραγματοποιούν έρευνες στην περιοχή επισημαίνουν ότι η ποσότητα που απελευθερώθηκε στην ατμόσφαιρα κατά το παρελθόν ευθύνεται για την αύξηση των θερμοκρασιών, τις δραματικές αλλαγές στο κλίμα, αλλά και για την εξαφάνιση σπάνιων ειδών.

Τώρα, πιστεύουν ότι ο πάγος, που βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας κι ο οποίος συγκρατούσε το ισχυρό αέριο, έχει λιώσει λόγω των θερμών ρευμάτων, επιτρέποντας στις τεράστιες ποσότητες μεθανίου να απελευθερωθούν στην ατμόσφαιρα. Μάλιστα, κάνουν λόγο για "καμινάδες μεθανίου" μέσα στη θάλασσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου