Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2008

Φεστιβάλ Ελλνικού Ντοκιμαντέρ στη Χαλκίδα ! ! !

Το Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ – Docfest Χαλκίδα 2008 θα διεξαχθεί για δεύτερη φορά φέτος στη φιλόξενη πόλη της Χαλκίδας, στο θέατρο Παπαδημητρίου.

Θα διαρκέσει 5 ημέρες, από τις 8 έως και τις 12 Οκτωβρίου 2008 και θα προβληθούν συνολικά 50 ταινίες. Την ευθύνη της διοργάνωσης του φεστιβάλ έχουν η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ευβοίας και η εταιρία “Πορθμός”. Στο επίσημο πρόγραμμα του φεστιβάλ θα προβληθούν 44 ταινίες παραγωγής 2007 - 2008, 25 μικρού μήκους και 19 μεγάλου μήκους. Μέσα από 44 ελληνικές παραγωγές -οι οποίες καλύπτοντας ένα ευρύ θεματικό φάσμα ξεχωρίζουν για την τεχνική αρτιότητα και την υψηλή τους αισθητική- έχουν επιλεχθεί για το Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ 15 ταινίες μεγάλου μήκους και δέκα ταινίες μικρού μήκους. Το “Πανόραμα” υπηρετώντας με τη σειρά του τον πρωταρχικό στόχο του φεστιβάλ που δεν είναι άλλος από την προώθηση ανεξάρτητων δημιουργικών παραγωγών θα προβάλλει τέσσερις ταινίες μεγάλου μήκους και 15 ταινίες μικρού μήκους.

Το 2ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας με όχημά του την απελευθερωτική δύναμη της εικόνας και άμεσο στόχο του την προβολή της εγχώριας ανεξάρτητης παραγωγής θα απονείμει στις καλύτερες ταινίες αλλά και σε βασικούς συντελεστές 11 χρηματικά βραβεία. Για το λόγο αυτό έχουν συσταθεί δύο κριτικές επιτροπές.

Στα πλαίσια του Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ θα λάβουν χώρα οι εξής παράλληλες εκδηλώσεις:

1. Αφιέρωμα στην νεότερη, ελληνική ιστορία, με τον τίτλο “Ελλήνων Πάθη”. Θα προβληθούν τρεις ταινίες.

2. Αφιέρωμα στο μεγάλο ντοκιμαντερίστα “Jean Marie Drot” που έκτος από κινηματογραφιστής, είναι κι ένας πολύ αξιόλογος πεζογράφος και ποιητής. Αν και άγνωστος στο ελληνικό κοινό ο Jean Marie Drot είναι ένας ιδιαίτερα συνειδητοποιημένος πολίτης του κόσμου. Ντοκιμαντερίστικες σειρές ταινιών του μεταδόθηκαν και μεταδίδονται μέχρι και σήμερα από διάφορα τηλεοπτικά κανάλια. Θα προβληθούν τρεις ταινίες
.

3. Το “Μονοπλάνο”, μία πρωτότυπη ιδέα που απευθύνεται σε όλους όσους θα ήθελαν να μοιρασθούν μαζί μας κάτι σημαντικό σε διάρκεια ενός λεπτού και σε ένα συνεχές πλάνο, κάτι που θα μπορεί να σταθεί αυτόνομα σαν μια ολόκληρη ταινία. Είναι μία χειρονομία του φεστιβάλ που πιστεύουμε ότι μπορεί να δημιουργήσει έναν τόπο συνάντησης όλων των ανθρώπων κάθε ηλικίας, κάθε επαγγέλματος, κάθε τάξης, έναν τόπο συνάντησης των ποιητών της εικόνας

4. “Το λευκό κουρέλι του απαραιτήτου κινηματογράφου”
• Έκθεση με τεκμήρια που αφορούν στην κινηματογραφική κίνηση στη Χαλκίδα κατά τη περίοδο 1900-1940.
• Ελληνική πραγματικότητα - ιστορία του παγκόσμιου κινηματογράφου
Αίθουσα Εκδηλώσεων Εργατικού Κέντρου Ευβοίας
5. Έκθεση Βιβλίου για τον Κινηματογράφο και το Θέατρο
Βιβλιοπωλείο Δημήτρη & Σταύρου Περγάμαλη, Χαλκίδα

6. Δελφικές Εορτές και Παραστάσεις

• Προβολή αρχειακού υλικού από το Ιστορικό Αρχείο της ΕΡΤ που αφορά στις πρώτες Δελφικές Εορτές του1927 καθώς και σε παράσταση τραγωδίας στο Ηρώδειο. Η ταινία θα προβληθεί στην τελετή λήξης του φεστιβάλ.


Στόχος του Φεστιβάλ είναι να συνεισφέρει με το δικό του τρόπο στη σοβαρή προσπάθεια των Ελλήνων ντοκιμαντεριστών, προβάλλοντας δημιουργικούς καλλιτέχνες και πρωτοπόρες δουλειές. Φιλοδοξεί να γίνει μοχλός προώθησης και διακίνησης των ντοκιμαντέρ τόσο στην Ελλάδα όσο και στο Εξωτερικό.


Το Φεστιβάλ υποστηρίζει την ανεξάρτητη παραγωγή ντοκιμαντέρ, καθώς και τις συμπαραγωγές με Δημόσιους και άλλους φορείς.

©deytero.gr

1 σχόλιο: