Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2008

Ο Ennio Morricone στο Ηρώδειο

Κυριακή 28 και Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου

KΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΤΕ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΟΥ ENNIO MORRICONE ΣΤΟ ΜΟΝΑΧΟ ΤΟ 2005

Δύο Μαγικές Βραδιές
με σπουδαίες Μουσικές για τον Κινηματογράφο καθώς και Πρώτη Παγκόσμια Παρουσίαση του Ελληνικού του Έργου! Ο Ennio Morricone, ένας από τους σημαντικότερους συνθέτες κινηματογραφικής – αλλά όχι μόνο! – μουσικής του καιρού μας έρχεται ξανά στη χώρα μας για να μας χαρίσει δυο υπέροχες βραδιές με τη μοναδική μαγεία και γοητεία της τέχνης του. Ο πολυβραβευμένος, και πρόσφατα τιμημένος με Όσκαρ για τη συνολική του προσφορά στην κινηματογραφική μουσική, συνθέτης θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με ξεχωριστές και διαχρονικές επιτυχίες που έχει γράψει για μεγάλες ταινίες του ευρωπαϊκού και αμερικάνικου σινεμά και, ΣΕ ΠΡΩΤΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ – και σε πλήρη συμφωνική μορφή – το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΡΓΟ του, “Sicilo e altri frammenti”.

SICILO E ALTRI FRAMMENTI. Το “Sicilo e altri frammenti” είναι έργο που ο Ennio Morricone εμπνεύστηκε στη διάρκεια της προηγούμενης παρουσίας του εδώ, το καλοκαίρι του 2005, μιλώντας με Έλληνες δημοσιογράφους. Στην ερώτηση «τι γνωρίζει από την ελληνική μουσική», ο Μαέστρος αναφέρθηκε στο επιτύμβιο του Σεικίλου, που βρέθηκε στις Τραλλείς (Άδανα) της Μικράς Ασίας και αποτελεί μια από τις ελάχιστες καταγραφές αρχαιοελληνικής μουσικής. Με έκδηλη συγκίνηση ο Morricone τραγούδησε τα χαρακτηριστικά διαστήματα αυτής της μουσικής φράσης δηλώνοντας ότι είναι κάτι που τον έχει επηρεάσει σε όλη του την καλλιτεχνική πορεία. Αυτό στάθηκε και η αφορμή για να γράψει ένα ολόκληρο έργο εμπνευσμένος από αυτό. Το “Sicilo e altri frammenti” είναι μια προσωπική θέαση του Ennio Morricone πάνω στο σύνολο της μουσικής και αποτελεί μια αισθητική και φιλοσοφική θέση του. Με ιδιαίτερη υπερηφάνεια, ο ίδιος δηλώνει ότι το “Sicilo e altri frammenti” είναι το ΕΛΛΗΝΙΚΟ του ΕΡΓΟ – και φυσικά ο ιδανικός χώρος για την παρουσίασή του είναι το Θέατρο Ηρώδου του Αττικού.


ΜΟΥΣΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ. Ο άλλος άξονας των συναυλιών του είναι, βέβαια, το γνωστό του project, «Μουσική για τον Κινηματογράφο», κάτι που αποτελεί και το βασικό περιεχόμενο των live του Ennio Morricone εδώ και μια δεκαετία τουλάχιστον. Χωρισμένο σε θεματικές ενότητες με εύγλωττους τίτλους («Ο Μοντέρνος Μύθος στο Σινεμά του Sergio Leone», «Επικός και Κοινωνικός Κινηματογράφος», «Τραγικό και Λυρικό Σινεμά» - ή ακόμα και το εκπληκτικά ποιητικό «Σκόρπια Φύλλα»!) το πρόγραμμα περιλαμβάνει μεγαλειώδεις στιγμές και συγκινητικές μελωδίες από ταινίες όπως «Οι Αδιάφθοροι», «Κάποτε στην Αμερική», «Ο Θρύλος του 1900», «Σινεμά ο Παράδεισος», «Μαλένα», «Ο Καλός, ο Κακός και ο Άσχημος», «Κάποτε στη Δύση», «Η Εργατική Τάξη πάει στον Παράδεισο», «Η Συμμορία των Σικελών», «Μανταλένα», «Μάρκο Πόλο», «Απώλειες Πολέμου», «Η Αποστολή» κ.ά. που μένουν χαραγμένες μέσα μας εξαιτίας της μουσικής που έχει γράψει γι’ αυτές ο Ennio Morricone.

Στις συναυλίες του στο Ηρώδειο, ο Ennio Morricone διευθύνει την αγαπημένη του ορχήστρα, την Roma Sinfonietta – ενώ συμμετέχει πολυμελής χορωδία, η σοπράνο Susanna Rigacci και η πιανίστρια Gilda Butta.


Κυριακή 28 & Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου
Ώρα Έναρξης: 21:00

Εισιτήρια προπωλούνται:
Ταμείο Φεστιβάλ Αθηνών
Πανεπιστημίου 39 (εντός στοάς Πεσμαζόγλου)
210 3272000
& http://herodeion-events.gr

by ert.gr

1 σχόλιο: