Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2008

Νέο πόλεμο ανοίγει στο Ίντερνετ η Google




Ένα επαναστατικό πρόγραμμα πλοήγησης παρουσίασε η Google επιδιώκοντας να εδραιώσει την κυριαρχία της εις βάρος της Μicrosoft και της Firefox. Για τους στρατηγικούς αναλυτές του εικονικού κόσμου αυτή η κίνηση αναβιώνει τον «πόλεμο των browsers» της δεκαετίας του 1990.

Obrowser της Google θα είναι δωρεάν, όπως όλες οι υπηρεσίες που έχει προσφέρει κατά καιρούς η δημοφιλέστερη μηχανή αναζήτησης στο Διαδίκτυο. Και σύμφωνα με εκπροσώπους της εταιρείας, στόχος είναι η ταχεία διαχείριση και προβολή ιστοσελίδων ώστε να ανταποκρίνεται στην επόμενη γενιά των διαδικτυακών εφαρμογών με τα «βαριά» γραφικά και τα βίντεο. Το Chrome, όπως είναι το όνομα του προγράμματος πλοήγησης, αναμένεται να εμφανιστεί στη δοκιμαστική μορφή του σε εκατό χώρες και σε υπολογιστές που «τρέχουν» το λειτουργικό πρόγραμμα Windows, ενώ αργότερα θα ακολουθήσουν οι αντίστοιχες εκδόσεις για τα Μac Οs Χ και Linux. «Συνειδητοποιήσαμε ότι ο Παγκόσμιος Ιστός έχει εξελιχθεί από τις απλές ιστοσελίδες κειμένου σε πλούσιες διαδραστικές εφαρμογές και ότι έπρεπε να επανασχεδιάσουμε το πρόγραμμα πλοήγησης από την αρχή», έγραψε στο blog της Google o αντιπρόεδρος του τμήματος παραγωγής της εταιρείας Σιντάρ Πιτσάι.

Η πρωτιά

Αν η Google σκόπευε να διεκδικήσει μια «πρωτιά» με τη νέα της υπηρεσία, πέτυχε απολύτως τον στόχο της: πρόκειται για την πρώτη είδηση που διέρρευσε με μια σειρά από σκίτσα τα οποία δημοσίευσε το σάιτ Βlogoscoped. com. Η είδηση κυκλοφόρησε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης από ιστοσελίδα σε ιστοσελίδα, πολλοί πίστεψαν ότι ήταν φάρσα, αλλά στη συνέχεια ήρθε η επιβεβαίωση από την Google. Όπως στο παρελθόν, έτσι και σε αυτή την περίπτωση ο γίγαντας του Διαδικτύου υπόσχεται ένα τεχνολογικό θαύμα: το Chrome απευθύνεται σε έναν χρήστη που δεν περιορίζεται στο «ξεφύλλισμα» σελίδων, αλλά φορτώνει βίντεο, συζητάει στα chat rooms, παίζει παιχνίδια, γράφει και αγοράζει online. Με άλλα λόγια, οι χρήστες θα έχουν στη διάθεσή τους συγκεντρωμένες διαφορετικές εφαρμογές σε ένα browser, όταν μέχρι σήμερα όλο αυτό το «πακέτο» απαιτεί διαφορετικά λογισμικά. Με το νέο της προϊόν η Google φιλοδοξεί να ενσωματώσει στο ίδιο πρόγραμμα πλοήγησης τις λειτουργίες δημοφιλών προγραμμάτων όπως το Οutlook, το Word, το Εxcel και το Windows Μedia Ρlayer. Όπως σημειώνουν οι εδικοί του χώρου, πρόκειται για μια πραγματική επίθεση στην καρδιά της αυτοκρατορίας της Μicrosoft.

LΙΝΚS:
http://www.google.com/chrome

Οι χρήστες δεν θα αφήνουν ηλεκτρονικά ίχνη


ΣΕ ΑΠΟΛΥΤΗ σύμπνοια με το πνεύμα των καιρών, η Google υπόσχεται στους χρήστες του προγράμματός της απόλυτη εχεμύθεια. Η λειτουργία «Άγνωστος»διαβεβαιώνει η εταιρεία- θα επιτρέπει στον χρήστη να σερφάρει στο Διαδίκτυο χωρίς να αφήνει τα ηλεκτρονικά του ίχνη. Η επιλογή αυτή κρίθηκε απαραίτητη έπειτα από τις ενστάσεις που διατυπώθηκαν για τις «κατασκοπευτικές» ιδιότητες προγραμμάτων της εταιρείας όπως το Google Εarth, αλλά κι επειδή ανάλογες λειτουργίες υποσχέθηκε η Μicrosoft για τη νέα έκδοση του Ιnternet Εxplorer. Η εταιρεία του Μπιλ Γκέιτς έχει ήδη δεχθεί ένα πλήγμα από τη Firefox, η οποία μέσα σε τέσσερα χρόνια κατάφερε να ροκανίσει περίπου το ένα πέμπτο της αγοράς. Ο browser της Google ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στον πόλεμο ανάμεσα στους δύο γίγαντες του Διαδικτύου.


Επίθεση στο iΡhone της Αpple


ΚΙ ΕΝΩ τα παιχνίδια κυριαρχίας φουντώνουν στο Διαδίκτυο, η Νokia εξαπολύει τη δική της εφ΄ όλης της ύλης επίθεση στο δημοφιλές iΡhone της Αpple αναγγέλλοντας μια νέα σειρά κινητών τηλεφώνων με δωρεάν μουσική για τους κατόχους τους. Οι κάτοχοι της συσκευής Νokia Comes With Μusic της μεγαλύτερης εταιρείας κινητής τηλεφωνίας στον κόσμο θα έχουν τη δυνατότητα να «κατεβάσουν» περισσότερα από 2 εκατομμύρια μουσικά κομμάτια αφού έχουν προπληρώσει ένα τέλος και χωρίς επιπλέον χρέωση για τους επόμενους δώδεκα μήνες. Τα τραγούδια αυτά- περίπου το ένα τέταρτο από τον αριθμό που διαθέτει το iΤunes της Αpple-, θα φορτώνονται στο κινητό τηλέφωνο και από εκεί στον υπολογιστή. Με τη συμπλήρωση του έτους, οι κάτοχοι της συσκευής θα πρέπει να αγοράσουν το νέο εξάρτημα του κινητού για να έχουν πρόσβαση στη δισκοθήκη της εταιρείας. Σε αντίθεση, πάντως, με τις υπόλοιπες υπηρεσίες «απεριόριστης μουσικής» οι χρήστες που δεν επιθυμούν να αγοράσουν το νέο εξάρτημα θα μπορούν να κρατήσουν τα κομμάτια που έχουν ήδη φορτώσει στο κινητό τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου